Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Törölt vagy titkosított fájlok
visszaállítása, végleges törlése

Sokan abban a hitben élnek, hogy a hagyományos fájltörlés során és a zsarolóvírusok titkosítása nyomán az eredeti adatok nyomtalanul megsemmisülnek. Az igazság ezzel szemben az, hogy ezek a fájlok egy bizonyos ideig még visszaállíthatóak – ha nem is maradéktalanul, de egy jelentős részük biztosan.

Zsarolóvírus-támadás áldozatául esett? Látogasson el ide kattintva az erre specializált lapunkra!

Törölt fájlok visszaállítása

A bevezetőben bemutatott jelenség a gyakorlatban azt jelenti, hogy fontos dokumentumaink, fotóink és egyéb fájljaink egy véletlen törlést vagy formázást követően még jó eséllyel visszaállíthatóak.

Ugyanakkor azzal is fontos tisztában lennünk, hogy a rendszer a törlés után a fájlok által elfoglalt területet felülírhatóként kezeli, így minél tovább használjuk az eszközt a törlést követően, a fájlok annál nagyobb eséllyel íródnak felül véglegesen és válnak helyreállíthatatlanná.

A baj bekövetkezésekor érdemes azonnal leállítani az eszközt, hogy speciális adat-visszaállító eszközeink segítségével, kontrollált körülmények között állíthassuk össze a törölt, de még meglévő adatok listáját és elvégezzük a helyreállítási műveletet.

FIGYELEM! Ne kísérletezzen internetről letöltött adat-helyreállító szoftverekkel, ugyanis nem-szakszerű használat esetén ezek a szoftverek véglegesen megsemmisíthetik a helyreállítandó adatokat, teljesen ellehetetlenítve a visszaszerzésüket!

Törölt fájlok végleges törlése

Amennyiben olyan adatoktól kívánunk megszabadulni, amiknek végleges megsemmisítése különösen fontos számunkra, nem elégedhetünk meg a készülék operációs rendszere által kínált alap megoldásokkal, ugyanis a hagyományos törlési művelet során a fájlok nem kerülnek törlése, csupán elrejtésre a felhasználók szeme elől.

Kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközeinkkel különböző, többször ismételt lépésekben töröljük és írjuk felül véglegesen a fájlokat az adathordozókról (pendrive, memóriakártya, belső/külső merevlemez) a nemzetközi szabványoknak (NIST 800-88 és US DoD 5220.22-M (ECE)) megfelelően, hogy azokat még laboratóriumi körülmények között se lehessen visszaállítani – mindezt a legnagyobb titoktartásban, jegyzőkönyvekkel alátámasztva.

Médiaszanitizáció típusa NIST 800-88 US DoD 5220.22-M (ECE)
1. lépés: Felülírás… 0x00 adattal 0x00 adattal
2. lépés: Felülírás… véletlen adattal 0xFF adattal
3. lépés: Felülírás… 0x00+0xFF+véletlen adattal véletlen adattal
4. lépés: Felülírás… - 0x96 adattal
5. lépés: Felülírás… - 0x00 adattal
6. lépés: Felülírás… - 0xFF adattal
7. lépés: Felülírás… - véletlen adattal

Miért nem elegendő a merevlemezek átfúrása vagy darálása?

A manapság használatban lévő több száz gigabyte-os vagy terabyte-os merevlmezek adatsűrűsége olyan magas, hogy a lemezek néhányszor megismételt átfúrása vagy darálása számos esetben alig okoz adatvesztést a merevlmezen tárolt összes adathoz képest.

Keressen minket!

A törölt vagy törlendő adatok szakszerű kezelése sok tapasztalatot és szakmai ismeretet igényel, így nem javasoljuk az önálló házi próbálkozásokat, ugyanis a legtöbb esetben többet ártanak, mint használnak.

Kattintson az Árajánlat gombra és egy konzoltáció keretein belül egyeztetjük a lehetőségeket.

Zsarolóvírus, ransomware eltávolítás és adat-visszaállítás Adat-helyreállítás, adat-visszaállítás, adatmentés CD és DVD lemezek mentése pendrive-ra és külső merevlemezre Incidensek vizsgálata, nyomelemzés és intézkedési terv Kiberbiztonsági Fenyegetésfigyelő Csoport Antivírus, vírusirtó szoftverek
Árajánlat