Egyszerűsített nézet TELJES NÉZET

Így csökkentsük az internet és okostelefon függőségünket!

Mióta az okostelefonok globálisan elterjedtek, a mobilnet előfizetés pedig szinte magától értetődő a készülékeken, az emberek lényegében a nap minden másodpercében online vannak, néhány percenként ellenőrzik az értesítéseket, akkor is érzik a készülék rezgését, ha nem is kaptak értesítést, órákon át nézegetik más emberek fotóit és az általános értékrendjüket is ezekhez a tartalmakhoz igazítják.

Változtatni kell, de nem mindegy, hogy hogyan

Gyakran hallunk radikális próbálkozásokról, amely során a felhasználó teljes internetmentességet vállal, vagy letörli magát minden közösségi szolgáltatásról. Viszont ezeknek a próbálkozásoknak az esetek túlnyomó többségében az a vége, hogy a felhasználó visszatér és mindent úgy folytat, mint előtte.

Az emberek információéhségét ugyanis ki kell elégíteni, különben egy idő után mentális problémák jelentkezhetnek, pontosan úgy, ahogyan a túlzásba vitt internetezéstől is antiszociális irányba fordulhat egy ember személyisége, még ha nem is feltűnő mértékben.

Nyilvánvaló, hogy a végletekben való gondolkodás nemcsak nem vezet eredményre, de még káros is lehet, főleg a fiatalabb generációknál, akiknél a digitális társadalomtól való elzárkózás egyéb hátrányokat is okozhat, az erős függőség viszont felemésztheti őket.

A megoldás ott van a beállításokban

Bár a cél az lenne, hogy jelentős mértékben csökkentsük a digitális tartalomfogyasztásra szánt időt a mindennapokban, az első lépés sokkal egyszerűbben kivitelezhető és kevésbé fájdalmas a felhasználó számára, ráadásul a visszalépés is bonyolultabb, mint szimplán meginogni.

Most még nem a tartalmakkal eltöltött idő csökkentése a cél, hanem a figyelmünk felszabadítása. Ugyanis ha a telefon 1-2 percenként „pittyen” és rezeg valamiért (sokszor számunkra teljesen irreleváns okból), akkor akarva-akaratlanul is oda fogunk figyelni és azon aggódunk, hogy vajon miről maradunk le.

A figyelmünket ezek a gyakori értesítések tartják fel egész nap, holott az általuk jelzett tartalomra vagy nem vagyunk kíváncsiak, vagy néhány kivételtől eltekintve bőven elég lenne azokat tömbösítve megnézni.

Csak a legfontosabb értesítéseket engedélyezzük!

Fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy tényleg annyira fontos másodperces pontossággal tudnunk, ha valaki feltölt egy fotót, vagy kiírta, hogy esik az eső? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kapott értesítések csupán néhány százaléka figyelmeztet olyan tartalomra, ami valóban érdekes számunkra, de még ezek megismerése is bőven ráért volna órákkal, akár napokkal később.

Szerencsére az okostelefonok Beállítások alkalmazásában lehetőség van az appok értesítéseinek egyenkénti szabályzására. Beállíthatjuk, hogy értesítés esetén az alkalmazás milyen eszközökkel hívhatja fel magára a figyelmet.

Az első kettő szinte egyenlőnek tekinthető, a képernyőzáron való megjelenítés (hang és rezgés nélkül) egy fokkal visszafogottabb.

A módszer lépésről lépésre

1. lépés: Határozzuk meg, mely alkalmazásoktól kapjuk a legtöbb értesítést!

Természetesen nem kell több tucat appot figyelgetni, elég azt az 5-7 appot, ami valóban elterelheti a figyelmünket: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Messenger, Signal, WhatsApp, Viber, TikTok, e-mail kliens, hírolvasók stb.

2. lépés: Rendezzük az alkalmazásokat fontossági sorrendbe értesítések szempontjából!

Fontos (kommunikáció): Telefon, SMS, Messenger, Viber, Signal, WhatsApp, e-mail kliens

Kevésbé fontos (egyéb): opcionálisan e-mail kliens, hírolvasók, éttermek alkalmazásai, egyéb választott alkalmazások

Nem fontos (közösségi platformok): Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, TikTok és a többi közösségi szolgáltatás

3. lépés: Korlátozzuk az értesítési lehetőségeket fontossági sorrendben!

Menjünk az okostelefon Beállítások alkalmazásába, keressük ki az Értesítések menüpontot és állítsuk be apponként – legalábbis a kiválasztott appoknál – az értesítési lehetőségeket a hozzájuk rendelt fontosságnak megfelelően!

Fontos (kommunikáció): Hang, rezgés, képernyőzáron való megjelenítés

Kevésbé fontos (egyéb): képernyőzáron való megjelenítés

Nem fontos (közösségi platformok): minden értesítés tiltott (appon belül úgyis látszanak az értesítések)

A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad

Mivel fontos hívásokról és üzenetekről nem szerencsés lemaradni, nem az értesítések rendszerszintű kikapcsolását javasoljuk, hanem csak a tematikus korlátozásukat, ezzel rengeteg figyelmet megspórolva a felhasználó számára.

Így továbbra is megkapjuk a valóban fontos értesítéseket, viszont a felesleges, időpazarló értesítések tartalmai várhatnak addig, amíg valóban le nem ülünk „telefonozni”.

Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetés riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!
Megosztás
A Makay.net böngészősütiket (cookie-kat) szeretne használni a felhasználói elégedettség fokozására és látogatási mérésekre. Adatvédelmi tájékoztató