Egyszerűsített nézet TELJES NÉZET

Mikrofonnal hallgatózik az OTP mobilappja?

Az OTP SmartBank mobilalkalmazás a Google Play szerint 100-500 ezres letöltésszámnál jár, amivel a legnépszerűbb banki app Magyarországon. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy írok néhány sort az alkalmazás egyik furcsa szokásáról, amit nem igazán tudok hová tenni.

Az OTP SmartBank ugyanis rendelkezik egy hangfelismerő megoldással is, amit bizonyára a mozgásban korlátozottak számára vezettek be, megkönnyítve a bankszámla kezelését. A koncepció értékelendő, viszont a Nuance által szállított technológia nálam semmilyen kifejezést nem ismert fel – legalábbis minden próbálkozásnál hibát jelzett.

A hibás modullal (már ha tényleg hibás) nem is lenne különösebben baj, ha egyáltalán nem működne. Valamit viszont mégis dolgozik a háttérben, méghozzá néhány másodpercenként folyamatosan, a mikrofon ikon megnyomása nélkül is. Ha nem lépünk ki az alkalmazásból, csupán átváltunk egy másik appra, a beszédfelismerő szüntelenül csilingel, miszerint nem sikerült felismernie a szöveget. Ami problémásabb, hogy ezt lezárt képernyő mellett is produkálja, de még akkor is, ha rendszerszinten letiltom a SmartBank mikrofonelérési jogát. A jelenség mibenlétét nem könnyű vizsgálni, ugyanis nem tapasztalható minden munkamenetben.

Még szerencse, hogy nem fogad el semmilyen vezérlőparancsot, különben hatalmas biztonsági kockázatot jelentene az inaktív munkamenet lezárásáig – ebben a formájában viszont ismeretlen mértékű a biztonsági kockázat. Ennek a szolgáltatásnak kizárólag akkor szabadna figyelnie a hangutasításokat, ha a SmartBank az éppen használt, aktív alkalmazás.

Bár nem érdemes elhamarkodott következtetéseket levonni, hiszen az OTP folyamatosan auditált bankként különösen odafigyel a biztonságra, az operációs rendszer beállításaiban mégis ajánlott az alkalmazás egyes feleslegesnek ítélt jogait legalább kérdés szintűre korlátozni, vagy teljesen letiltani, ugyanis az app beállításaiban nem találtam kikapcsolási lehetőséget.

Bár az OTP-nek jeleztük a problémát, a felhasználói visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy régóta tudnak a hibáról.

Megosztás
A Makay.net böngészősütiket (cookie-kat) szeretne használni a felhasználói elégedettség fokozására és látogatási mérésekre. Adatvédelmi tájékoztató