Egyszerűsített nézet Teljes nézet
Otthoni
Mobilos
Vállalati

Mit tegyünk zsarolóvírus-támadás esetén?

Számos megkeresés/megbízás érkezett már hozzánk ransomware-támadás témában, ezért tételesen összeszedtük, milyen forgatókönyv szerint érdemes eljárni egy ilyen kiberbiztonsági incidens esetén.

Ne essünk pánikba: Egyrészt nem segít, másrészt az illetékesek hajlamosak rossz és átgondolatlan döntéseket hozni krízishelyzetben. Abból kell kiindulni, hogy míg nem került egyértelműen megállapításra minden részlet, még semmi sincs veszve.


Helyezzük biztonságba az adatok: A támadás után mindennemű adatmódosítás (értve ezalatt az operációs rendszer üresjáratban való futását is) egy-egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy a visszaállításhoz szükséges információk megsemmisüljenek. Támadás esetén azonnal állítsuk le a rendszert, távolítsuk el az adattárolót, egy másik rendszerrel készítsünk róla minden bitre kiterjedő (egy-az-egyben) biztonsági mentést, az érintett szerverbe vagy munkaállomásba pedig helyezzünk egy harmadik, korábbi biztonsági mentésből helyreállított rendszert futtató adattárolót!


Kártevőirtás a többi eszközön: A modernebb zsarolóvírusok már képesek a belső hálózatokon való terjedésre is, így az előző lépésekkel párhuzamosan végezzünk mélyreható kártevőirtást az általunk menedzselt eszközökön és munkaállomásokon!


Biztonsági mentések visszaállítása: Ha alkalmaztuk az előző fejezetben felsorolt praktikákat, rendelkeznünk kell friss és érintetlen biztonsági mentésekkel, amiknek visszaállításával megoldódhat a probléma nagy része és a továbbiakban csak azokkal az adatokkal kell foglalkoznunk, amikről nem készült offline mentés.


Ne kísérletezzünk: Számos, zsarolóvírus áldozatául esett felhasználó saját maga próbálja megoldani a problémát – mindenféle letöltött szoftverrel és internetes leírással. Sajnos ezek a próbálkozások az esetek többségében nemcsak nem járnak sikerrel, de még az adatokat is megsemmisítik, aminek következtében még a szakemberek számára is ellehetetlenítik a fontos információ visszaszerzését.


Bízzuk a szakemberre: A legtöbb magánszemély és szervezet nem rendelkezik azokkal az eszközökkel és vizsgálati környezetekkel, amikkel egyértelműen azonosítható lenne a kártevő és a visszaállíthatóak lennének a titkosított adatok. Keressen minket az oldal tetején található Árajánlat gombbal és megvizsgáljuk a visszaállítási lehetőségeket!


Vizsgáljuk felül az incidenst: A zsarolóvírusok az esetek jelentős részében valamilyen emberi mulasztás eredményeként jutnak a rendszerekbe. Megnyitott e-mail csatolmány, hiányzó frissítések, hiányzó védelmi szoftverek, alacsony biztonságú hálózati infrastruktúra – és még sorolhatnánk azokat az okokat, amiknek kihasználásával sikeressé válik egy ilyen támadás. Vizsgáljuk meg, mik vezettek a ransomware-támadás eredményre jutásához!


Informatikai szabályzat szigorítása: Egy szervezeti ransomware-incidens esetén egyértelmű, hogy az aktuális informatikai biztonsági szabályzattal (IBSZ) problémák vannak: Vagy nem rendelkezett egyértelműen a kibertámadások elleni védekezési módszerekről; vagy rendelkezett, de hiányosan; vagy hiánytalanul rendelkezett, de kirakatszabályzatként nem volt betartva/betartatva. Hiányosság esetén szigorítsuk az informatikai biztonsági szabályzatot és/vagy szankciókkal kényszerítsük ki annak betartását.


Védelmi megoldások alkalmazása: Egy hatékonyan működő és megfelelően üzemeltetett (valósidejű védelem, rendszeres frissítések) kártékony kód elleni megoldás képes megvédeni adatainkat a potenciális kártevők túlnyomó többségétől. Természetesen ez sem nyújt 100 százalékos megoldás, de kötelező kiegészítő intézkedésnek tekinthető, aminek hiányában védtelenek vagyunk például a sérülékenységek útján automatikusan terjedő kártevőkkel szemben.

Fizessünk-e a zsarolóvírusoknak?

A témában ez a legmegosztóbb kérdés, mi viszont úgy gondoljuk, hogy nincs egyértelmű válasz rá.

A zsarolóvírusok készítőinek az a célja, hogy minél több váltságdíjra tegyenek szert, így a legtöbb kiberbűnöző a fizetés után megadja a visszaállító kódot, hogy másoknak is „megérje” fizetni.

Ezek a kártevők jellemzően bitcoinban (BTC) kérik a váltságdíjat, aminek darabonkénti árfolyama jelenleg 516 000 forint körül mozog, átlagosan pedig félmillió forintnak megfelelő összegű bitcoint követelnek – esetenként megadott határidőn belül.

Ugyanakkor vannak olyan ransomware-ek is, amik a kifizetett váltságdíj cserébe sem állítják vissza az adatokat, de olyan esettel is találkoztunk már, amikor a szándék megvolt, de egy programozási hiba következtében a visszaállítás meghiúsult.

Ezek fényében még csak százalékos valószínűséget sem lehet magabiztosan adni arra, hogy mi történik akkor, ha kifizetjük a rendkívül magas összeget.

Mit tegyünk, ha zsarolóvírus áldozatává váltunk?

Ha már bekövetkezett a baj, szakértőink még mindig ismernek néhány módszert, amivel megkísérelhetik az adatok visszaállítását.

Nem szabad késlekedni a segítségkéréssel, ugyanis számos zsarolóvírus időkorlátot szab a fizetésre, így 24-48 órán belül végleg megsemmisülhetnek értékes adataink.

Kattintson az Árajánlat gombra, és mi további részletekkel, valamint árakkal szolgálunk a témával kapcsolatban!