Facebook, Instagram, TikTok, Viber, WhatsApp fiókok feltörése, hackelése

Az utóbbi időben egyre többen kérdezik e-mailben és Facebookon, hogyan lehet egy másik ember Facebook-fiókját feltörni. A legtöbb esetben csupán párkapcsolati féltékenységről van szó, de érkezett már üzleti megkeresés is a témában. A dolog tehát egyre több embert érdekel, ezért tisztázzuk a helyzetet.

NEM VÁLLALUNK FACEBOOK FELTÖRÉST, SEM BEJELENTKEZÉSI PROBLÉMÁVAL KAPCSOLATOS MEGKERESÉSEKET!

Hogyan törhető fel egy Facebook-fiók?

A legtöbben úgy képzelik, hogy kattintanak néhányat, esetleg begépelnek egy 7 karakteres kódot valami szövegmezőbe, és kész is a feltörés, sajátjukként használhatják az „áldozat” profilját és kommunikációját.

A valóság ezzel szemben az, hogy nem lehet csak úgy feltörni. A Facebook egy lassan 2 milliárd felhasználóval rendelkező és sok ezer fejlesztőt foglalkoztató szolgáltatás, aminek üzemeltetését a szakma legjobbjai végzik. Nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy azt higgyük, kicselezhetjük az elénk állított biztonsági akadályt magasabb szintű informatikai ismeretek nélkül.

Akkor mégis hogyan sikerül egyeseknek?

A Facebook a világ egyik legnagyobb szoftverrendszerének tekinthető, amiben megbújhatnak olyan hibák, amiknek kihasználásával jogosulatlan információk és funkciók érhetőek el. Ezek felfedezéséhez viszont ismételten a legmagasabb szintű informatikai ismeretek és munkaórák százai szükségesek – vannak sebezhetőségek, amiket a szakértők hónapokon át kutatnak. Ezeket általában azonnal jelentik, így ha találunk is egy-egy módszert, azok 99 százalékos valószínűséggel már nem működnek, javítva vannak.

A Facebook-feltörő alkalmazások 99 százaléka átverés és vírust rejt.

A másik módszer már sokkal aljasabb és nem is a Facebook hibáit használja ki. Ez az adathalászat. A dolog lényege, hogy az elkövető valamilyen trükkel (e-mail, hamis weboldal, stb.) ráveszi az áldozatot, hogy megadja a bejelentkezési adatait. Mivel a felhasználónév mindenkinél adott, így már csak a jelszót kell megszerezni – ha a célpontnál nincs bekapcsolva az SMS-es azonosítás. Viszont ennek megvalósítása is rengeteg tapasztalatot, programozási gyakorlatot és egyéb szakmai ismereteket igényel.

Milyen büntetés jár érte?

A büntető törvénykönyv erre vonatkozó bekezdései szerint 1-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetése azoknak, akik a kiberbűnözés itt bemutatott módszereihez folyamodnak. Tekintettel arra, hogy bizonyos szinten az internetszolgáltatónk és maga a Facebook is naplót vezet a tevékenységünkről, könnyedén bizonyítható bűnösségünk, ami miatt egyáltalán nem ajánljuk Facebook-fiókok feltörését, még párkapcsolati okokra hivatkozva sem!

Facebookos zaklatók, rágalmazók lenyomozása és feljelentése Facebook-oldalak és -bejegyzések törlése
A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetési riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!
Megosztás