Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Facebook, Instagram, TikTok, Viber, WhatsApp fiókok feltörése, hackelése

Az utóbbi időben egyre többen kérdezik e-mailben és Facebookon, hogyan lehet egy másik ember Facebook-fiókját feltörni. A legtöbb esetben csupán párkapcsolati féltékenységről van szó, de érkezett már üzleti megkeresés is a témában. A dolog tehát egyre több embert érdekel, ezért tisztázzuk a helyzetet.

NEM VÁLLALUNK FACEBOOK FELTÖRÉST, SEM BEJELENTKEZÉSI PROBLÉMÁVAL KAPCSOLATOS MEGKERESÉSEKET!

Hogyan törhető fel egy Facebook-fiók?

A legtöbben úgy képzelik, hogy kattintanak néhányat, esetleg begépelnek egy 7 karakteres kódot valami szövegmezőbe, és kész is a feltörés, sajátjukként használhatják az „áldozat” profilját és kommunikációját.

A valóság ezzel szemben az, hogy nem lehet csak úgy feltörni. A Facebook egy lassan 2 milliárd felhasználóval rendelkező és sok ezer fejlesztőt foglalkoztató szolgáltatás, aminek üzemeltetését a szakma legjobbjai végzik. Nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy azt higgyük, kicselezhetjük az elénk állított biztonsági akadályt magasabb szintű informatikai ismeretek nélkül.

Akkor mégis hogyan sikerül egyeseknek?

A Facebook a világ egyik legnagyobb szoftverrendszerének tekinthető, amiben megbújhatnak olyan hibák, amiknek kihasználásával jogosulatlan információk és funkciók érhetőek el. Ezek felfedezéséhez viszont ismételten a legmagasabb szintű informatikai ismeretek és munkaórák százai szükségesek – vannak sebezhetőségek, amiket a szakértők hónapokon át kutatnak. Ezeket általában azonnal jelentik, így ha találunk is egy-egy módszert, azok 99 százalékos valószínűséggel már nem működnek, javítva vannak.

A Facebook-feltörő alkalmazások 99 százaléka átverés és vírust rejt.

A másik módszer már sokkal aljasabb és nem is a Facebook hibáit használja ki. Ez az adathalászat. A dolog lényege, hogy az elkövető valamilyen trükkel (e-mail, hamis weboldal, stb.) ráveszi az áldozatot, hogy megadja a bejelentkezési adatait. Mivel a felhasználónév mindenkinél adott, így már csak a jelszót kell megszerezni – ha a célpontnál nincs bekapcsolva az SMS-es azonosítás. Viszont ennek megvalósítása is rengeteg tapasztalatot, programozási gyakorlatot és egyéb szakmai ismereteket igényel.

Milyen büntetés jár érte?

A büntető törvénykönyv erre vonatkozó bekezdései szerint 1-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetése azoknak, akik a kiberbűnözés itt bemutatott módszereihez folyamodnak. Tekintettel arra, hogy bizonyos szinten az internetszolgáltatónk és maga a Facebook is naplót vezet a tevékenységünkről, könnyedén bizonyítható bűnösségünk, ami miatt egyáltalán nem ajánljuk Facebook-fiókok feltörését, még párkapcsolati okokra hivatkozva sem!

Facebookos zaklatók, rágalmazók lenyomozása és feljelentése Facebook-oldalak és -bejegyzések törlése
A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás