Kibersuli

így vigyázz magadra az interneten

Az internet egy zseniális találmány!

Segítségével pillanatok alatt találhatunk meg bármit a világon, beszélgethetünk másokkal és oszthatjuk meg saját élményeinket. De az internetnek emiatt van egy olyan oldala is, amivel érdemes vigyáznunk.
Lássuk, hogyan!

Nem minden igaz és igazi!

Az interneten bárki bármit megoszthat, akár névtelenül is. Ez azt jelenti, hogy nem minden dolog igaz és nem mindenki mutatja meg az igazi arcát. Ne bízz meg az ismeretlen emberekben, és szólj a szüleidnek vagy valamelyik tanárodnak, ha valaki valami furcsát kér tőled!

Tiltsd le a szekálókat!

Az interneten is vannak rosszindulatú emberek, akik névvel vagy névtelenül sértegethetnek és piszkálhatnak csak azért, hogy Te rosszul érezd magadat. Ha valaki ilyennel próbálkozik, szólj a szüleidnek vagy valamelyik tanárodnak, és tiltsátok le a szekálót!

Az internet nem felejt!

Amit feltöltesz az internetre, az véglegesen ott is marad, még akkor is, ha megpróbálod letörölni onnan – mások ugyanis lementhetik a fotóidat, videóidat és mondataidat, hogy később újból megosszák őket. Jól gondold meg, hogy milyen fotót, videót, vagy szöveget teszel közzé!

Megbízható barát? Nem mindig rajta múlik!

Attól, hogy egy barátod megbízható, megeshet, hogy akarata ellenére árulja el a titkodat, vagy kerül ki a birtokából olyan fotó vagy videó rólad, amit nem szeretnél közzétenni. Nem küldenéd el a rosszakaróidnak? A barátaidnak se küldd!

Az internetes barát nem mindig igazi barát!

A rossz emberek az interneten úgy tesznek, mintha a barátod szeretnének lenni és olyan profilképet választanak, amin nem is ők szerepelnek. Ha van olyan netes barátod, akit a valóságban nem ismersz, mesélj róla a szüleidnek vagy valamelyik tanárodnak!

Ne adj meg lakcímet és bankkártya-számot!

Az internetes bűnözők előszeretettel gyűjtik a lakcímeket és a bankkártya-számokat, amiket aztán betöréshez és lopáshoz használhatnak fel. Ha egy weboldal vagy valaki ilyen adatokat kér tőled, semmiképpen ne add meg!

Vannak veszélyes szoftverek

Ha egy szoftver (alkalmazás, app, játék stb.) külön kéri, hogy töltsd le és telepítsd, légy nagyon körültekintő, ugyanis ez a viselkedés leginkább a vírusokra és egyéb kártevőkre jellemző. Az ártalmatlan szoftverek nem kérik, hogy töltsd le őket.

Az ingyenes játék néha nagyon drága

Rengeteg olyan számítógépes és mobilos játék van, aminek telepítése ingyenes, viszont a játékon belül már fizetned kell a kiegészítőkért a szüleid beregisztrált bankkártyájával. Ne vásárolj a játékokon belül a szüleid külön engedélye nélkül!

Tartsd észben!

  • Nem minden igaz és igazi!
  • Tiltsd le a szekálókat!
  • Hiába törölsz valamit, mások újból feltölthetik!
  • A megbízható baráttól is kikerülhetnek a titkaid!
  • Az internetes barát nem mindig igazi barát!
  • Ne adj meg lakcímet és bankkártya-számot!
  • Vannak veszélyes szoftverek
  • Az ingyenes játékok nem mindig ingyenesek

Köszönjük a figyelmedet! :)

Makay.net kibertechnológiai megoldások

Készítette:
Makay József
(kiberbiztonsági szakértő)

Káros tartalmak bejelentése:
biztonsagosinternet.hu/content/bejelentes

Kapcsolatfelvétel:
mail@makay.net