Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Több százezer „vírus” jelent meg az Apple macOS operációs rendszerre

Az Apple 2012-ig hangoztatta, hogy az akkor még OS X néven futó desktop operációs rendszerét nem támadják a vírusok, a beépített védelemnek köszönhetően pedig antivírus telepítésére sincs szükség. Abban az évben viszont egy olyan szintet ért el a platformot célzó kártevők száma, hogy már a vállalat sem tudta letagadni a jelenséget, így inkább visszavonta korábbi kijelentését.

Az azóta eltelt fél évtizedben a macOS platformot támadó kártevők (főleg a reklámokat megjelenítő adware-ek) száma exponenciálisan nőtt. A címben említett, köznyelvi értelemben vett „vírus” kifejezés alatt nem feltétlenül a hagyományos, önmagukat reprodukálni képes vírusokat kell értenünk, hanem olyan kártevőket, amik kéretlen (idegesítő, csaló, átverő, káros, stb.) tevékenységet végeznek az áldozat készülékén és adatain. Ilyenből pedig már bőven akad a korábban biztonságosnak hitt platformon.

macOS Malwares

A helyzet számszerűsítéséhez érdemes megtekintenünk a McAfee Labs legújabb kutatási eredményeit, amin jól látható, hogy negyedévről negyedévre megduplázódik a macOS-kártevők száma, ami 2017 első negyedévére már a 700 000-es határt is átlépte. Egy 11 százalékos piaci részesedéssel rendelkező operációs rendszernél ez már meglehetősen komoly fenyegetettségnek tekinthető, amit már nem lehet fél vállról venni.

Tekintettel arra, hogy a Mac-eket jellemzően valamilyen produktív munkavégzésre használják, a felhasználók nem engedhetik meg maguknak egy fertőzés kockázatát, hiszen a munkájuk múlik rajta. Éppen ezért javasoljuk egy macOS-re szánt védelmi szoftver beszerzését és telepítését, hogy a kártevőkkel szembeni védekezés a megelőzésről szóljon


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás