Több százezer „vírus” jelent meg az Apple macOS operációs rendszerre

Az Apple 2012-ig hangoztatta, hogy az akkor még OS X néven futó desktop operációs rendszerét nem támadják a vírusok, a beépített védelemnek köszönhetően pedig antivírus telepítésére sincs szükség. Abban az évben viszont egy olyan szintet ért el a platformot célzó kártevők száma, hogy már a vállalat sem tudta letagadni a jelenséget, így inkább visszavonta korábbi kijelentését.

Az azóta eltelt fél évtizedben a macOS platformot támadó kártevők (főleg a reklámokat megjelenítő adware-ek) száma exponenciálisan nőtt. A címben említett, köznyelvi értelemben vett „vírus” kifejezés alatt nem feltétlenül a hagyományos, önmagukat reprodukálni képes vírusokat kell értenünk, hanem olyan kártevőket, amik kéretlen (idegesítő, csaló, átverő, káros, stb.) tevékenységet végeznek az áldozat készülékén és adatain. Ilyenből pedig már bőven akad a korábban biztonságosnak hitt platformon.

macOS Malwares

A helyzet számszerűsítéséhez érdemes megtekintenünk a McAfee Labs legújabb kutatási eredményeit, amin jól látható, hogy negyedévről negyedévre megduplázódik a macOS-kártevők száma, ami 2017 első negyedévére már a 700 000-es határt is átlépte. Egy 11 százalékos piaci részesedéssel rendelkező operációs rendszernél ez már meglehetősen komoly fenyegetettségnek tekinthető, amit már nem lehet fél vállról venni.

Tekintettel arra, hogy a Mac-eket jellemzően valamilyen produktív munkavégzésre használják, a felhasználók nem engedhetik meg maguknak egy fertőzés kockázatát, hiszen a munkájuk múlik rajta. Éppen ezért javasoljuk egy macOS-re szánt védelmi szoftver beszerzését és telepítését, hogy a kártevőkkel szembeni védekezés a megelőzésről szóljon


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetési riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!
Megosztás