Érdemes vigyázni a vizes vébé ingyenes WiFi-jével

Az Index.hu birtokába jutott, ezen sorok írásának pillanatában még megerősítetlen információk szerint a 17. FINA Világbajnokságon az ingyenes WiFi-szolgáltatás bejelentkezőfelületét egy tavaly indított cég, az azeri hátterű WandaFi fogja szolgáltatni. Bár a választás a Yandex-mérőkódhoz hasonlóan szokatlan, a szolgáltatással kapcsolatban nem feltétlenül az üzemeltetői háttér a legfontosabb kérdés.

Frissítés: A rendezvény szervezői július 13-án, csütörtökön bejelentették, hogy végül nem fogják használni az említett WandaFi szolgáltatását, sem semmilyen más profilozó eszközt. A WiFi használata ingyenes és regisztrációmentes lesz.

Mint kiderült, Budapesten nemcsak a vébé 4 helyszíne kap ingyenes WiFi-t, de a Batthyány tértől a Margit hídig, majd a pesti oldalon a hídfőtől indulva egészen a Duna Arénáig végig ingyen netezhet majd a közönség, sőt részben vagy egészben a Margitszigeten is. Ez rendkívüli fejlesztésnek tekinthető a főváros életében, ugyanakkor a megvalósítás az indokoltnál jóval több adatot gyűjt felhasználóiról.

Az említett WandaFi ugyanis egy olyan WiFi-bejelentkező szolgáltatás, ami hasonló a MÁV vonatain alkalmazott „hozzájárulok a használati feltételekhez” laphoz, viszont itt nem elég bepipálni egy checkboxot, hanem be is kell regisztrálni valamelyik közösségi szolgáltatás (Facebook, Instagram, Google, LinkedIn, Twitter) segítségével vagy egy űrlap kitöltésével. Mivel a kényelem nagy úr, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a legtöbb felhasználó a Facebook-profiljával fog regisztrálni. A regisztráció tehát úgy valósul meg, hogy a csatlakozni akarók engedélyt adnak a WandaFi számára a Facebook-profiljuk eléréséhez. A Facebook szerint ilyenkor a következő történik:

„Ne felejtsd el, hogy amikor telepítesz egy alkalmazást, engedélyezed számára a hozzáférést a nyilvános adatlapodhoz, amely tartalmazza nevedet, profilképeidet, felhasználónevedet, felhasználói azonosítódat (fiókszámodat), közösségeidet és a nyilvános megosztásra kijelölt információidat. Más adatokat is közölsz az alkalmazással a neked nyújtott élmény testreszabásához, például ismerőseid listáját, nemedet, életkorodat és a területi beállításaidat.”

Ez a tehát azt jelenti, hogy a FINA világbajnokság ingyenes WiFi-szolgáltatására csatlakozó nézők szinte teljes hozzáférést biztosítanak a WandaFi számára a Facebook-profiljukban tárolt személyes adatokhoz.

Persze ez nem valamiféle ördögtől való, soha nem látott fejlesztés, ugyanis a WandaFi szolgáltatását számos szórakozóhelyen használják a vendégek profilozására, hogy abból marketing szempontjából használható adatokat gyúrjanak. Például a Facebookon beállított születési dátum ismeretében az adott hely meglepheti vendégét valamilyen apró ajándékkal – vagy éppen személyre szabott ajánlatokkal bombázhatják a későbbiekben.

Hogy miért akarnak ilyen adatokat (viselkedés, szokások, érdeklődés, stb.) gyűjteni a rendezvényen, egyelőre nem tudni, mindenesetre aki ellátogat a vébére, annak érdemes tisztában lennie ezzel az adatkezelési gyakorlattal, ugyanis szinte biztos, hogy a fent idézett szöveg nem fog megjelenni a képernyőn ilyen formában, vagy ha meg is jelenik, a tömegben senki sem fog az olvasásával és az értelmezésével bajlódni.

Megjegyzés: A Facebook Alkalmazásbeállítások lapján ellenőrizhetjük, mely alkalmazások férnek hozzá jelenleg a profilunkhoz.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

Hackertámadás elleni védelem

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Fájlok és adattárolók „törhetetlen” titkosítása

Antivírus megoldások PC-re és mobil eszközökre

Kibersuli gyerekeknek
az internet veszélyeiről

Általános kiberbiztonsági fogalomtár

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Hackertámadás elleni védelem

Megosztás