Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

A Mastercard bejelentése népszerűsítheti a zsarolóvírusos kiberbűnözést

A Bloomberg 2021. február 11-én írta meg a Mastercard bejelentését, miszerint ügyfelei számára hamarosan lehetővé teszi rendszereiben a Bitcoin és néhány egyéb digitális valuta (cryptocurrency) használatát. Bár az várható volt, hogy előbb-utóbb egy nagyobb pénzügyi szolgáltató is beadja a derekát a változásnak, de a döntés egy negatív következménnyel is járhat.

Ha ma valaki valamilyen okból Bitcoinra szeretné váltani a pénzét, rendkívül felhasználóbarát szolgáltatásokban és alkalmazásokban teheti ezt meg, legalábbis abban az esetben, ha hajlandó alávetni magát az engedélyeztetési procedúráknak, valamint elfogadja, hogy eleinte csak korlátozott mennyiségben válthat hagyományos pénzt és utalhat a digitális valutából.

Zsarolóvírus-támadás esetén, ahol jellemzően Bitcoinban kérik a váltságdíjat, már nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis az áldozatok vagy megrémülnek az ismeretlentől és inkább lemondanak az értékes adataikról (családi fotók, dokumentumok stb.) nehogy a végén még pénzt is veszítsenek, vagy szembesülnek azzal, hogy a kiberbűnözők által szinte egységesen megszabott 72 órás határidő helyett sok szolgáltatásban csak minimum egy hét múlva válthatna akkora mennyiségben pénzt, amiből már ki tudja fizetni a váltságdíjat. A határidő lejárta után megduplázott, esetleg megtriplázott váltságdíj összege miatt pedig sokszor még azok is lemondanak az adatokról, akik amúgy fizetni akartak.

A Mastercard fejlesztése ezt a folyamatot egyeszerűsíti le és teszi kényelmesebbé, aminek következtében egyszerre nőhet...

A Mastercard leszögezte, hogy nem fogja ajánlani ügyfeleinek a digitális valutákra való áttérést, de a használatuk lehetőségét mindenképpen szeretné biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek nem fognak óriásplakátokon és televízióreklámokban találkozni a Mastercard-féle Bitcoin-szolgáltatással, így néhány hónapnál bizonyára hosszabb idő alatt fog eljutni a köztudatba, de az előzőekben ismertetett folyamat nagy valószínűséggel mérhető jelenség lesz a kiberbűnözés piacán.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás