Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

VCL: Virus Creation Laboratory víruskészítő szoftver

A 90-es és 2000-es évek eleje a hackerek világában körülbelül olyan volt, mint a vadnyugat. Már akkor is létezett kiberbiztonság, akkor is voltak hackerek és akkor is voltak célpontok. De mai szemmel nézve minden nagyon gyerekcipőben járt.

Jómagam egy ilyen romantikus világban kezdtem kiberbiztonsági pályafutásomat, még ha az utána hosszú évekre is fiókba került. Történt ugyanis, hogy a PCFormat magazin 2002-es DefConról szóló (engem is magával ragadó) hackeres cikke után sokáig érdekelt a „sötét oldal” – természetesen semmilyen ártó célom nem volt, csupán gyerekként izgalmas volt olyan dolgokat ismerni, amit más nem ismer.

Ekkoriban futottam bele a Virus Creation Laboratory nevű szoftverbe, ami egyfajta étlapos módszerrel kínált lehetőséget kártékony kódok létrehozására. Ehhez hasonló szoftverek később is jelentek meg, de 1992-es kiadásával mindenképpen a VCL az egyik az elsők között.

Persze ezzel sem volt egyszerű vírust készíteni, legalábbis ami a működést és a detektálhatatlanságot illeti, ugyanis az elkészített kártevők gyakran nem is működtek, de ha működtek is, már az akkori antivírusok is azonnal felismerték.

Makay József

Virus Creation Laboratory 1.

Virus Creation Laboratory 1.

Virus Creation Laboratory 1.

Virus Creation Laboratory 1.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás