Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Automatikus sérülékenységvizsgálat korlátai, eredményei

Bár a legtöbben úgy vélik, hogy a sérülékenységvizsgálatok során az azt végző szakértő egy automatikus tesztelő eszköz eredményeit kivonatolja, a megfelelően elvégzett vizsgálat messze nem erről szól. Ugyanakkor vannak olyan szolgáltatók a piacon, amiknek automatikusan generált jelentései mögött valóban nincs érdemi műhelymunka, emiatt meg kell ismernünk a szakma legnépszerűbb megoldásainak képességeit.

Az automata sérülékenységvizsgálatok széles körben használtak a szoftverbiztonság ellenőrzésére, mivel ezek hatékonyabbá teszik a rendszerek biztonságának ellenőrzését. Azonban ezeknek a vizsgálatoknak vannak korlátai, amelyek figyelembevételével értékelni kell az eredményeiket.

Az egyik legfontosabb korlát az automata sérülékenységvizsgálatokban az észlelési és azonosítási arány. Az automata tesztek nem találhatnak minden sérülékenységet és hibát a rendszerben, különösen, ha azok nem jelentenek nyilvánvaló biztonsági problémát.

Másik korlát az automata tesztek eredményének pontosításában rejlik. Az automata tesztek gyakran nagyszámú hamis riasztást adnak, amelyek jelentős része nem sérülékenységeket jelentenek, hanem csak a tesztelő program hibáiból adódnak. Ezeket a hamis riasztásokat kézzel kell ellenőrizni, hogy a valós sérülékenységekre koncentrálhassunk, ami időigényes folyamat lehet.

Az automata tesztek eredményeinek használhatósága nagymértékben függ a tesztelési környezettől és a rendszer felépítésétől. Például, ha egy nagy és összetett rendszert kell tesztelni, akkor az automatikus tesztek nem biztos, hogy teljeskörű képet adnak a rendszer biztonságáról. Az ilyen rendszerek esetében a manuális tesztek sokkal értékesebbek lehetnek az eredmények szempontjából.

Azonban, ha az automatikus sérülékenységvizsgálatok megfelelően vannak konfigurálva, és az eredményeiket az emberi elemzéssel és értelmezéssel ötvözzük, akkor hatékonyan hozzájárulhatnak a rendszerek biztonságának javításához. Az automata tesztek lehetővé teszik a rendszerek gyors és olcsó ellenőrzését, ami nagyon hasznos lehet azok számára, akik a rendszer biztonságáért felelnek. Azonban az automata sérülékenységvizsgáló megoldásoknak mindig csak egy eszközök lehetnek a szoftverbiztonság-ellenőrzési folyamat során, a humán validáció még a mesterséges intelligencia alapú megoldások esetén is elengedhetetlen.

Sérülékenységvizsgálat és penetrációs teszt szolgáltatás
Árajánlat