Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Gyermekektől csalják ki a szüleik bankkártya-adatait az interneten

Egy interneten terjedő képernyőkép-sorozaton azt láthatjuk, hogyan próbálják kicsalni egy fiatalkorútól az édesanyja bankkártya-adatait. Az eset hitelességét a cikk írásának pillanatában még nem erősítették meg, viszont ettől függetlenül nagyon is életszerű kibertámadási formáról van szó, aminek kivitelezése egyáltalán nem igényel technikai vagy egyéb szakmai ismereteket.

Frissítés: Cikkünk publikálását követően három internetező is jelentkezett hasonló tapasztalatokról beszámolva.

Bankkártya-adatok kicsalása gyermekektől

A bankkártya-adatok ellopásának számos formájával találkozhattunk az utóbbi időben, viszont azok kivétel nélkül a kártyatulajdonosokat célozták telefonhívás, valamint adathalász weboldalak és webshopok segítségével. A képernyőképek viszont rávilágítanak arra, hogy a gyerekek az interneten nemcsak zaklatás és csúfolás áldozatául (cyberbullying) eshetnek, hanem komoly pénzügyi támadásokban is felhasználhatják őket, kihasználva naivitásukat és a témában lévő felületes ismereteiket – persze sok felnőtt sincs tisztában azzal, hogy kártyaadataikkal miképpen lehet visszaélni.

  1. A támadás során az elkövető valamilyen internetes kommunikációs csatornán (Messenger, Viber, WhatsApp stb.) felveszi a kapcsolatot a célszemély gyermekével.
  2. A gyermeket valamilyen manipulációs technikával, vagy valamilyen jutalmat ígérve ráveszi arra, hogy vegye ki szülei pénztárcájából a bankkártyát, fotózza le annak két oldalát, a fotókat pedig küldje vissza az elkövetőnek.
  3. Az elkövető a bankkártya-adatok ismeretében a célszemély nevében vásárolhat az interneten termékeket, szolgáltatásokat és valutát (például Bitcoint).

A fenyegetettséget súlyosbítja, hogy a támadás lebonyolításához semmilyen szakmai ismeret nem szükséges, lényegében bárki, megfelelő körültekintéssel reális következmények nélkül végrehajthatja, ugyanis a laikusok számára is meglepően egyszerűen megvásárolható Bitcoinok tranzakciós előzményei eltüntethetőek az úgynevezett „bitcoin roulette” szolgáltatásokban.

Mosószerkapszula Bankkártya – Gyermekektől mindig távol tartandó…

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a bankkártyánk adatait mások is felhasználhatják vásárlásra a bankkártya fizikai birtoklása nélkül is, így azt soha ne csenjék el, ne fotózzák le és ne használják vásárlásra az interneten – utóbbit maximum szülői felügyelettel és nagy körültekintéssel a csaló, bankkártya-adatok ellopására készített weboldalak kiszűrése érdekében.

Ha pedig már bekövetkezett a baj, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és tiltassuk le az érintett bankkártyát, hogy a támadó az adatokat már ne tudja tovább használni. Ilyenkor nézzük meg a tranzakciós listát is, ugyanis ezek alapján elképzelhető, hogy a támadó személye beazonosítható, ami pedig kulcsfontosságú lehet a feljelentést követő rendőrségi nyomozás sikerében.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás