Gyermekektől csalják ki a szüleik bankkártya-adatait az interneten

Egy interneten terjedő képernyőkép-sorozaton azt láthatjuk, hogyan próbálják kicsalni egy fiatalkorútól az édesanyja bankkártya-adatait. Az eset hitelességét a cikk írásának pillanatában még nem erősítették meg, viszont ettől függetlenül nagyon is életszerű kibertámadási formáról van szó, aminek kivitelezése egyáltalán nem igényel technikai vagy egyéb szakmai ismereteket.

Frissítés: Cikkünk publikálását követően három internetező is jelentkezett hasonló tapasztalatokról beszámolva.

Bankkártya-adatok kicsalása gyermekektől

A bankkártya-adatok ellopásának számos formájával találkozhattunk az utóbbi időben, viszont azok kivétel nélkül a kártyatulajdonosokat célozták telefonhívás, valamint adathalász weboldalak és webshopok segítségével. A képernyőképek viszont rávilágítanak arra, hogy a gyerekek az interneten nemcsak zaklatás és csúfolás áldozatául (cyberbullying) eshetnek, hanem komoly pénzügyi támadásokban is felhasználhatják őket, kihasználva naivitásukat és a témában lévő felületes ismereteiket – persze sok felnőtt sincs tisztában azzal, hogy kártyaadataikkal miképpen lehet visszaélni.

  1. A támadás során az elkövető valamilyen internetes kommunikációs csatornán (Messenger, Viber, WhatsApp stb.) felveszi a kapcsolatot a célszemély gyermekével.
  2. A gyermeket valamilyen manipulációs technikával, vagy valamilyen jutalmat ígérve ráveszi arra, hogy vegye ki szülei pénztárcájából a bankkártyát, fotózza le annak két oldalát, a fotókat pedig küldje vissza az elkövetőnek.
  3. Az elkövető a bankkártya-adatok ismeretében a célszemély nevében vásárolhat az interneten termékeket, szolgáltatásokat és valutát (például Bitcoint).

A fenyegetettséget súlyosbítja, hogy a támadás lebonyolításához semmilyen szakmai ismeret nem szükséges, lényegében bárki, megfelelő körültekintéssel reális következmények nélkül végrehajthatja, ugyanis a laikusok számára is meglepően egyszerűen megvásárolható Bitcoinok tranzakciós előzményei eltüntethetőek az úgynevezett „bitcoin roulette” szolgáltatásokban.

Mosószerkapszula Bankkártya – Gyermekektől mindig távol tartandó…

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a bankkártyánk adatait mások is felhasználhatják vásárlásra a bankkártya fizikai birtoklása nélkül is, így azt soha ne csenjék el, ne fotózzák le és ne használják vásárlásra az interneten – utóbbit maximum szülői felügyelettel és nagy körültekintéssel a csaló, bankkártya-adatok ellopására készített weboldalak kiszűrése érdekében.

Ha pedig már bekövetkezett a baj, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és tiltassuk le az érintett bankkártyát, hogy a támadó az adatokat már ne tudja tovább használni. Ilyenkor nézzük meg a tranzakciós listát is, ugyanis ezek alapján elképzelhető, hogy a támadó személye beazonosítható, ami pedig kulcsfontosságú lehet a feljelentést követő rendőrségi nyomozás sikerében.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetési riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adatvisszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Offline fáljtitkosító webalkalmazás

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Előadások, prezentációk,
és oktatóanyagok

Home office biztonsági vizsgálat

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Megosztás