Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Az „etikus hacker” kifejezés jelentése, fogalma
Mit csinál egy etikus hacker?

A közvélemény és a média gyakran hivatkozik tévesen az „etikus hacker” kifejezésre, amikor olyan emberekre alkalmazza, akik maximum csak szándékukban lehetnek etikusak tevékenységük során, szakmailag egyáltalán nem.

Az alábbi táblázatban tételesen hasonlítjuk össze, miben különbözik egy „etikus hacker” szakember munkája egy maximum csak hackernek nevezhető személy tevékenységétől.

Etikus hacker Hacker
Tevékenység hivatás, munkakör hobbi / kiberbűnözés
Szándék építő, fejlesztő építő / kísérletező / támadó
Megbízás szerződéses felkérés nincs
Jogi felhatalmazás hivatalos felhatalmazás nincs
Előzetes bejelentés vizsgálati terv van / nincs
Vizsgálati módszer ismertetett módszertan ismeretlen / nem-megbízható
Negatív hatás nincs / kontrollált stabilitási és biztonsági kockázat
Vizsgálati jelentés részletes dokumentáció nem-formális / nincs
Hatósági megítélés legális illegális / bűncselekmény

Összességében tehát egy hacker akkor nevezhető „etikus hackernek”, ha egy adott szervezet kéri fel és bízza meg saját rendszereinek vizsgálatára. Ha ilyen megbízással és jogi felhatalmazással nem rendelkezik, még jó szándék és előzetes bejelentés esetén sem nevezhető etikus hackernek, ráadásul még jó szándék esetén is súlyos börtönbüntetésre számíthat a Btk. 423. paragrafusa alapján.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás