Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Törölhetetlen fotók a Facebook Messengerben
A Facebook szerint ez nem probléma…

A 2018 május 25-én életbe lépő GDPR adatvédelmi rendelet is szigorúan fellép az olyan adatkezelési hibák ellen, mint amilyet a napokban azonosítottunk és vizsgáltunk a Facebook csevegőszolgáltatásában, a Messengerben.

A hiba bárki számára kipróbálható és a felhasználók jelentős részénél jelentkezik – röviden a következőről van szó: A Messenger beszélgetések törlése után az egymásnak küldött fotók újból megjelennek, ha valamelyik (bármelyik) fél egy új üzenetet vagy képet küld a másiknak az újonnan indított beszélgetésben. Ez akkor is így van, ha mindkét fél törli a beszélgetést.

Így próbálhatod ki:
  1. Küldj fotót a másik félnek és/vagy küldjön ő is neked!
  2. Töröld vagy töröljétek a beszélgetést!
  3. Indítsatok egy új beszélgetést!
  4. Küldjetek egy új üzenetet vagy fotót a másiknak!

Facebook Messenger photo bug 1

A lépések végén a korábban egymásnak küldött, de a beszélgetéssel elvileg törlendő fotók újból megjelennek a Messenger.com felületén (egy-két oldalbetöltés után) és a Messenger alkalmazásban is az (ℹ) gombra nyomva – holott minden felhasználó joggal hihetné, hogy a beszélgetésben küldött és csak onnan elérhető fotók a beszélgetés törlésével szintén törlésre kerülnek, vagy legalábbis elérhetetlenné válnak.

A fotók (beszélgetésből való törlésére) az egyetlen lehetőség, ha a beszélgetés törlése előtt manuálisan visszagörgetünk és hosszan rányomunk minden fotóra, hogy megjelenjen a törlés opció. Ez a módszer kizárólag a mobil alkalmazásban működik, a webes felületen nincs mód a küldött és fogadott fotók törlésére. Persze az is életszerűtlen, hogy a felhasználók éveket görgessenek vissza a beszélgetésekben, fotók után kutatva. Továbbá minden fotótörlési lehetőség megszűnik, ha a beszélgetést töröltük, ugyanis a korábbi képeket kilistázó felületeken nincs lehetőség törlésre sem a webes felületen, sem az alkalmazásokban. Így a beszélgetés ugyan törlődik, de a benne található fotók végérvényesen visszatérnek.

A probléma technikai és adminisztratív oldalról is aggályos, ugyanis a hibát ugyan jelentettük a Facebook számára, de a következő választ kaptuk: megköszönték az észrevételt és leszögezték, hogy ez nem olyan súlyú adatvédelmi hiba, amivel foglalkozni kívánnak. Holott a hétköznapi életben is számos szituáció van, amikor a beszélgető partnerek a beszélgetésük minden tartalmát és nyomát meg szeretnék semmisíteni.

Megjegyzés: A hiba nem minden ismerősünknél jelentkezik, de mindenkinél teljesen következetesen. Akinél működik, annál mindig működik, akinél nem, annál soha. Egyelőre semmilyen összefüggést nem találtunk erre vonatkozóan.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás