Törölhetetlen fotók a Facebook Messengerben
A Facebook szerint ez nem probléma…

A 2018 május 25-én életbe lépő GDPR adatvédelmi rendelet is szigorúan fellép az olyan adatkezelési hibák ellen, mint amilyet a napokban azonosítottunk és vizsgáltunk a Facebook csevegőszolgáltatásában, a Messengerben.

A hiba bárki számára kipróbálható és a felhasználók jelentős részénél jelentkezik – röviden a következőről van szó: A Messenger beszélgetések törlése után az egymásnak küldött fotók újból megjelennek, ha valamelyik (bármelyik) fél egy új üzenetet vagy képet küld a másiknak az újonnan indított beszélgetésben. Ez akkor is így van, ha mindkét fél törli a beszélgetést.

Így próbálhatod ki:
  1. Küldj fotót a másik félnek és/vagy küldjön ő is neked!
  2. Töröld vagy töröljétek a beszélgetést!
  3. Indítsatok egy új beszélgetést!
  4. Küldjetek egy új üzenetet vagy fotót a másiknak!

Facebook Messenger photo bug 1

A lépések végén a korábban egymásnak küldött, de a beszélgetéssel elvileg törlendő fotók újból megjelennek a Messenger.com felületén (egy-két oldalbetöltés után) és a Messenger alkalmazásban is az (ℹ) gombra nyomva – holott minden felhasználó joggal hihetné, hogy a beszélgetésben küldött és csak onnan elérhető fotók a beszélgetés törlésével szintén törlésre kerülnek, vagy legalábbis elérhetetlenné válnak.

A fotók (beszélgetésből való törlésére) az egyetlen lehetőség, ha a beszélgetés törlése előtt manuálisan visszagörgetünk és hosszan rányomunk minden fotóra, hogy megjelenjen a törlés opció. Ez a módszer kizárólag a mobil alkalmazásban működik, a webes felületen nincs mód a küldött és fogadott fotók törlésére. Persze az is életszerűtlen, hogy a felhasználók éveket görgessenek vissza a beszélgetésekben, fotók után kutatva. Továbbá minden fotótörlési lehetőség megszűnik, ha a beszélgetést töröltük, ugyanis a korábbi képeket kilistázó felületeken nincs lehetőség törlésre sem a webes felületen, sem az alkalmazásokban. Így a beszélgetés ugyan törlődik, de a benne található fotók végérvényesen visszatérnek.

A probléma technikai és adminisztratív oldalról is aggályos, ugyanis a hibát ugyan jelentettük a Facebook számára, de a következő választ kaptuk: megköszönték az észrevételt és leszögezték, hogy ez nem olyan súlyú adatvédelmi hiba, amivel foglalkozni kívánnak. Holott a hétköznapi életben is számos szituáció van, amikor a beszélgető partnerek a beszélgetésük minden tartalmát és nyomát meg szeretnék semmisíteni.

Megjegyzés: A hiba nem minden ismerősünknél jelentkezik, de mindenkinél teljesen következetesen. Akinél működik, annál mindig működik, akinél nem, annál soha. Egyelőre semmilyen összefüggést nem találtunk erre vonatkozóan.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

Hackertámadás elleni védelem

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Fájlok és adattárolók „törhetetlen” titkosítása

Antivírus megoldások PC-re és mobil eszközökre

Kibersuli gyerekeknek
az internet veszélyeiről

Általános kiberbiztonsági fogalomtár

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Hackertámadás elleni védelem

Megosztás