Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Fertőző YouTube-bővítmény terjed a Facebook Messengeren
Már 1762 felhasználó fertőzödött meg…

Közel egy évvel ezelőtt írtunk egy önmagát Facebook Messengeren, hamis „videók” útján terjesztő kártevőről, ami rövid idő alatt letarolta a magyar internetet. Most úgy tűnik, hogy egy új kártevő, a Denizan próbálkozik hasonló módszerrel.

Denizan Facebook virus 0

A kártevő böngészőbővítményként van jelen a fertőzött számítógépeken és a Messengerben elérhető ismerősök számára küldözgeti szét magát egy videómegosztós trükkel. Az ismerősök egy linket kapnak, ami a Messengerben látható előnézetében arra utal, hogy az adott ismerősről valamilyen videó került fel az internetre. Az ismerősök, mint potenciális áldozatok a linkre kattintva (néhány automatikus oldal átirányítás után) egy hamis YouTube-oldalra jutnak, ahol a videónak álcázott kép nem indul el automatikusan. Mivel a felhasználók kíváncsiak, szinte biztosan rá fognak kattintani a videóra.

Denizan Facebook virus 1

A kattintás után felugrik egy böngészőértesítés, miszerint telepíteni kellene egy böngészőbővítményt – ami mellett szintén a YouTube logója látható. A gyanútlan felhasználók azt fogják hinni, hogy a YouTube valamilyen böngészőkomponenst hiányol a videó lejátszásához, így egyetlen kattintással fel is telepítik az önmagát terjesztő programot, ami szintén elvégzi a folyamatot az aktuális áldozat ismerőseivel.

A bővítményt alaposabban is vizsgálat alá helyeztük, mely során a korábbi videós vírushoz hasonló stílusjegyeket véltünk felfedezni: az elkövetők számos feltört weboldallal, egymás utáni átirányításokkal töltik be a böngészőbe a weboldalak manipulálására alkalmas webes kódokat. Ezúttal viszont nem facebookos megosztásokkal, hanem Messenger üzenetekkel terjesztették el a kártevőt.

Denizan Facebook virus 2

Denizan Facebook virus 3

Sajnos a vizsgálat közben az egyik kulcsfontosságú komponens elérhetetlenné vált, így csak sejteni lehet, hogy a kártevő a terjedés mellett úgynevezett cryptojacking támadást hajtott végre az áldozatok böngészőjében, amely során kriptobányász kódot injektált a meglátogatott weboldalak kódjának fejlécébe, hogy a fertőzött számítógépek a kiberbűnözők számára termeljék a digitális pénzt.

Érdemes legalább havi rendszerességgel ellenőriznünk a böngészőnk bővítményeinek listáját. Ha az általunk használt bővítmények (pl.: reklámblokkoló, VPN, stb.) mellett olyanokat is látunk, amiket nem mi telepítettünk, vagy amiknek nem ismerjük a pontos funkcióját, távolítsuk el! A böngészők alapértelmezetten bővítmények nélkül érkeznek, tehát ha sosem telepítettünk manuálisan bővítményt, a listának üresnek kellene lennie.

Frissítés: A vizsgálat során jelentettük a Google felé a problémás Google Chrome bővítményt, ami után néhány órával a Chrome Web Store adminjai törölték a bővítményt, de még így is 1762 felhasználót sikerült megfertőznie. Ezzel a lépéssel elhárult az aktuális fenyegetettség, viszont a támadók még így is találhatnak módot a terjesztés folytatására a már fertőzött gépek segítségével.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás