Így kerülnek androidos kártevők a Google Play áruházba

Az Android platform hivatalos Google Play áruházának malware-kereső algoritmusai egyre több kártevőt engednek átcsúszni az ellenőrzéseken. Emiatt az utóbbi időben egyre kevésbé tekinthető biztonságosnak az alkalmazásbolt, amiről korábban mindenki azt hitte, a „biztonságos okostelefon” egyik alappillérének számít.

A kérdés már csak az, hogyan juthatnak át a fertőzött alkalmazások a Google Play ellenőrzésein, amikről amúgy feltételezhetnénk, hogy különösen alaposak – legalábbis ha abból indulunk ki, hogy a Google a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata.

Mivel a Google kártevő keresési módszertana nem publikus, csupán a külsős vizsgálatokból következtethetünk a forgatókönyvre. És bár a feltételezett metodika megfigyelésen alapul, minden tapasztalat egyetlen irányba mutat:

A Google az erőforrások spórolása érdekében nem vizsgálja meg a teljes appot, amikor a fejlesztője frissítést tölt fel az áruházba.

Mivel a Google Play kínálatát több nem-hivatalos tüköroldal is másolja, könnyedén visszakövethető egy app életútja, ha utólag kiderül, valójában valamilyen kártevő kódot rejt. Így a külsős vizsgálatok jellemzően az app korábbi verzióinak letöltésével kezdődnek.

Ezek a vizsgálatok pedig a legtöbb esetben kimutatták, hogy a malware-t rejtő alkalmazások a legelső alkalommal kártékony kód nélkül kerültek feltöltésre. Mivel semmilyen jel nem utalt arra, hogy az adott appot végül kibertámadásokhoz fogják használni, az ellenőrzés fennakadás nélkül engedte a feltöltést és az áruházban való megjelenést.

A megvizsgált alkalmazásverziókból kiderült, hogy a kártékony kódot apró részletekben, frissítések útján juttatták az áruházba, ami arra enged következtetni, hogy a Google nem vizsgálja meg a teljes appot, ha abból új verzió került feltöltésre – csupán a régi és az új verzió közötti különbségeket.

Mivel a kártékony kód darabjai önmagukban nem voltak alkalmasak támadásra, a Google ellenőrző megoldása nem is ítélte károsnak azokat. Amikor pedig a frissítések útján már összeálltak egy egésszé, a Google nem foglalkozott vele, hiszen minden alkalomal kizárólag az apró különbségeket jelentő darabkákat vizsgálta, a végeredményt már nem.

Szerencsére a fejlettebb androidos antivírusok már valós idejű védelmet is biztosítanak, ami a frissített alkalmazás teljes egészét ellenőrzésnek vetik alá, biztosítva ezzel az appokba rejtett kártevők elleni védelmet. A probléma csak az, hogy sokan úgy gondolják, az óvatosság elegendő a biztonsághoz, így nem használnak semmilyen védelmi szoftvert.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetési riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adatvisszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Offline fáljtitkosító webalkalmazás

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Előadások, prezentációk,
és oktatóanyagok

Home office biztonsági vizsgálat

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Megosztás