Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Kvantumbiztos titkosítási algoritmusok
(Quantum-Resistant Cryptographic Algorithms)

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kiválasztotta azokat az algoritumsokat, amik vizsgálataik szerint ellenállnak egy nagyobb számítási teljesítményű kvantumszámítógép visszafejtési kísérletének is.

A szervezet első körben az alábbi algoritmusokat ajánlja:

A NIST a CRYSTALS-Dilithiumot ajánlja elsődleges algoritmusként, a FALCON-t pedig olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél kisebb aláírásokra van szükség, mint amekkorát a Dilithium képes nyújtani. A harmadik, a SPHINCS+ valamivel nagyobb és lassabb, mint a másik kettő, de tartalékként egy fő okból értékes: más matematikai megközelítésen alapul, mint a NIST mindhárom másik választása.

A kiválasztott algoritmusok közül három a strukturált rácsoknak nevezett matematikai problémacsaládon alapul, míg az SPHINCS+ lenyomatképző (hash) függvényeket használ. A további négy, még megfontolás alatt álló algoritmust általános titkosításra tervezték, és megközelítésükben nem használnak strukturált rácsokat vagy hash-függvényeket.

Amíg a szabvány kidolgozása folyamatban van, a NIST arra ösztönzi a biztonsági szakértőket, hogy vizsgálják meg az új algoritmusokat, és fontolják meg, hogy alkalmazásuk hogyan fogja használni őket, de még ne építsék be őket a rendszereikbe, mivel az algoritmusok még a szabvány véglegesítése előtt némileg változhatnak.

A felkészülés érdekében a felhasználók leltározhatják rendszereikben a nyilvános kulcsú kriptográfiát használó alkalmazásokat, amelyeket le kell majd cserélni, mielőtt a kriptográfiailag releváns kvantumszámítógépek megjelennek. Emellett informatikai részlegeiket és szállítóikat is figyelmeztethetik a közelgő változásra. A kvantumkriptográfia utáni kriptográfiára való áttérésre vonatkozó útmutatás kidolgozásában való részvételhez lásd a NIST Nemzeti Kiberbiztonsági Kiválósági Központ projektoldalát.

Frissítés: A második körben ajánlott Supersingular Isogeny Key Encapsulation (SIKE) algoritmusban 2022. július 30-án súlyos sebezhetőséget azonosítottak, aminek sikeres kihasználásával a kulcs visszafejthető.

Kiemelt kvantumprogramozási keretrendszerek (QDK)

Magyarországon már kötelező

Magyarországon 2022. július 1-jén lépett hatályba a 2013. évi L. törvény módosítása, amely többek között a bankok, a közműszolgáltatók és a közszolgáltatást nyújtó szervezetek számára előírja, hogy csak olyan titkosítási módszereket alkalmazhatnak a rendszereikben a szenzitív adatok védelmére, amelyek kvantumszámítógéppel sem törhetők fel sem most, sem a későbbiekben.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás