OTP-nyereményjáték, amiben a „nyertesnek” kell fizetnie

Hamis OTP-nyereményjátékot találtunk az interneten, amiben a „nyertesnek” kell fizetnie a kamu nyereményének a nem-létező átvételi lehetőségéért. Rosszul hangzik? Mégis vannak olyanok, akik bedőlnek.

Meglehetősen szemtelen módszerrel próbálják lehúzni a gyanútlan internetezőket egy viszonylag friss kibertámadási kampányban, amely során egy Samsung Galaxy S8 és egy Apple iPhone 7 megnyerésével kecsegtetnek.

A nyereményjáték jellemzően online játékok, felnőtt tartalmak és egyéb, kétes célokra létrehozott weboldalakon ugrik fel új ablakban/lapon (http://otpbank.com-messagenote.co), a lényege pedig az, hogy néhány nagyon amatőr kérdés megválaszolása után (Milyen színű az OTP logója? Melyik Magyarország legnagyobb városa? Ki Magyarország miniszterelnöke? sbt.) a weboldal úgy tesz, mintha kisorsolná számunkra a két telefon közül az egyiket (Androidon például minden esetben a „Samsung S8”-at), majd átdobnak minket egy másik weboldalra (http://play.clicksaints.com), ahol felhívják a figyelmünket, hogy minden nagyon jó, már csak egy aprócska lépés megtétele szükséges:

El kell küldenünk SMS-ben a GET 67678 szöveget a 0691338988-as telefonszámra!

Még egy visszaszámlálást is kapunk ösztönzés gyanánt, ami nullához érve újraindul. – Ezzel a telefonszámmal viszont az a probléma, hogy egy emelt díjas szám (0691-…), amire akkora áron küldhetünk SMS-t, amekkorát a bűnözők meghatároztak – ez akár sok ezer forintos SMS-díj is lehet.

OTP nyereményjáték 1

OTP nyereményjáték 2

OTP nyereményjáték 3

Mint kiderült, ezt a telefonszámot korábban, néhány hónappal ezelőtt már használták ilyen típusú támadáshoz, akkor viszont nem nyereményjáték volt, hanem vírusriasztás.


Éjjel( 2018.02.04. 23 h körül ) üzenetszerű előugró ablakban jött egy figyelmeztetés : 4 VIRUSTÁMADÁS érte a telefonomat, ha 1 percen belül nem teszek ellene a GET 16289-es üzenet elküldésével a 0691338988-as számra, súlyosan károsodik az akkumulátor, és adataim, címeim, képgaléria tartalma stb. menthetetlenül elvész!!” – írta egy érintett.


Összességében tehát sem okostelefont nem kapunk, sem vírustámadás nem ért minket, ellenben ha bedőlünk az átverésnek, akkor a szokásosnál jóval nagyobb összegű telefonszámlát fizethetünk be a szolgáltatónknak a hónap végén.

Figyelem! Az SMS-ben valamilyen kódot kérő játékok és szolgáltatások szinte kivétel nélkül emelt díjas tarifával működnek, érdemes tehát ezeket messzire elkerülni és akkor sem bedőlni, ha valamilyen hihetetlen nyereményre vagy katasztrófára figyelmeztetnek.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

Hackertámadás elleni védelem

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Fájlok és adattárolók „törhetetlen” titkosítása

Antivírus megoldások PC-re és mobil eszközökre

Kibersuli gyerekeknek
az internet veszélyeiről

Általános kiberbiztonsági fogalomtár

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Hackertámadás elleni védelem

Megosztás