Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Mi az a Ransomware-as-a-Service?

A Ransomware-as-a-Service (RaaS) egy előfizetéses alapú modell, amely lehetővé teszi a bűnözők számára, hogy harmadik felek által kifejlesztett zsarolóprogramokat használjanak fel. Ez a modell azoknak a támadóknak is lehetőséget biztosít, akik nem rendelkeznek mély technológiai ismeretekkel vagy erőforrásokkal, hogy saját zsarolóvírusokat fejlesszenek ki vagy terjesszenek. A RaaS üzemeltetői gyakran biztosítanak egy teljes kiszolgáló platformot, amely magában foglalja a zsarolóprogram-szoftvert, az áldozatok megcélzását, a fizetési rendszereket, valamint az ügyfélszolgálatot is. A felhasználók díjat fizetnek a szolgáltatás használatáért, gyakran a sikeresen kicsikart váltságdíjak egy részét kell leadniuk a szolgáltatás üzemeltetőinek.

A RaaS modell demokratizálja a kibertámadásokat, lehetővé téve széles körű felhasználók számára, hogy részt vegyenek a zsarolóvírus-csalásokban. Ez a hozzáférhetőség jelentősen növeli a zsarolóprogram-támadások számát és változatosságát, ami nagyobb kihívást jelent a kiberbiztonsági szakemberek számára. A RaaS operációk gyakran rendkívül professzionálisan működnek, olyan funkciókkal, mint az automatizált fizetési portálok és a támogatási szolgáltatások, amelyek segítik az áldozatokat a váltságdíj fizetésében és a fájlok visszafejtésében.

Azonban a RaaS nem csak technológiai kihívást jelent, hanem jogi problémákat is felvet. A bűnözői csoportok és azok, akik a RaaS platformokat üzemeltetik, gyakran különböző országokban találhatók, ami bonyolítja a jogi eljárásokat és a felelősségre vonást. A RaaS jelensége így kiemeli a globális kiberbiztonsági közösség előtt álló összetett kihívásokat, amelyek megkövetelik a nemzetközi együttműködést, a jogi keretek fejlesztését, és a kiberbiztonsági tudatosság növelését.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás