Egyre több pénzt követelnek a zsarolóvírusok

2017. november 27-én robbant a hír, miszerint a közismert digitális valuta, a Bitcoin átlépte a 10 000 dolláros árfolyamot. Egyetlen bitcoinért cserébe tehát 10 000 dollárt kell fizetnünk, ami jelenleg 2,62 millió forintot jelent. Ez viszont hatalmas problémát jelenthet azok számára, akiket zsarolóvírus támadás ér.

A zsarolóvírusok terjesztői egyre kisebb munkabefektetéssel gazdagodnak meg pillanatok alatt, ráadásul tapasztalataink szerint az utóbbi időben már az alkudozásra sem nyitottak, így az áldozatok lehetőségeinek száma (az elkövetőkkel szemben) kettőre csökkent: fizet vagy nem fizet. Az előbbi kockázatos, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az áldozat visszakapja a fájljait, az utóbbi pedig szintén vesztett helyzet.

Ebben a játékban csak bukni lehet:
adatot, pénzt vagy mindkettőt

Persze ezen kívül még mindig ott van a lehetőség, hogy felkérnek minket egy vizsgálatra, aminek eredményeként a fájlok egy része még visszaszerezhető, de a Bitcoin árfolyamának folyamatos növekedése tovább alakíthat ezen az amúgy is aggasztó és egyre nagyobb méreteket öltő jelenségen.

A zsarolóvírusok többsége ugyanis egy, a kártevő kódjába égetett váltságdíjat követel a visszaállító kódért cserébe, tehát nem követi az aktuális pénzügyi és piaci trendeket.

Bitcoin stock

Ha megnézzük a Bitcoin árfolyam diagramját, láthatjuk hogy mennyit nőtt az elmúlt 11 hónapban – ilyen szintű növekedésre még nem volt példa a történelemben. Ez viszont csak a bitcoinnal már rendelkezőknek és a kiberbűnözőknek jó hír.

Hogy miért? Ha 2016-ban egy zsarolóvírus 1 bitcoint követelt a visszaállításért cserébe, akkor körülbelül 600-800 dollárt (150-200 ezer forintot) kellett kicsengetni a kódért. Ha most, 2017 végén egy felhasználó áldozatul esik pontosan ugyanannak a zsarolóvírusnak, akkor a kártevő hibába kér továbbra is 1 bitcoint, annak ára már 2,62 millió forintnál jár – ez több mint tízszeres árnövekedés.

És ez nemcsak az évekkel ezelőtti kártevőkre vonatkozik. Úgy tűnik, hogy az elkövetők az árfolyam-növekedésre való tekintettel sem kívánják csökkenteni az árat az újonnan szabadjára eresztett ransomware-ek esetében, sőt egyre gyakrabban találkozhatunk 1,5–2 bitcoint követelő példányokkal. Ezek persze elsősorban a vállalati áldozatokra koncentrálnak, amik hajlandóak magasabb összeget is kifizetni, viszont az otthoni felhasználók is ugyanúgy áldozatul eshetnek, hiszen nincs kivételezés.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

Hackertámadás elleni védelem

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Fájlok és adattárolók „törhetetlen” titkosítása

Antivírus megoldások PC-re és mobil eszközökre

Kibersuli gyerekeknek
az internet veszélyeiről

Általános kiberbiztonsági fogalomtár

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Hackertámadás elleni védelem

Megosztás