Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Egyre több pénzt követelnek a zsarolóvírusok

2017. november 27-én robbant a hír, miszerint a közismert digitális valuta, a Bitcoin átlépte a 10 000 dolláros árfolyamot. Egyetlen bitcoinért cserébe tehát 10 000 dollárt kell fizetnünk, ami jelenleg 2,62 millió forintot jelent. Ez viszont hatalmas problémát jelenthet azok számára, akiket zsarolóvírus támadás ér.

A zsarolóvírusok terjesztői egyre kisebb munkabefektetéssel gazdagodnak meg pillanatok alatt, ráadásul tapasztalataink szerint az utóbbi időben már az alkudozásra sem nyitottak, így az áldozatok lehetőségeinek száma (az elkövetőkkel szemben) kettőre csökkent: fizet vagy nem fizet. Az előbbi kockázatos, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az áldozat visszakapja a fájljait, az utóbbi pedig szintén vesztett helyzet.

Ebben a játékban csak bukni lehet:
adatot, pénzt vagy mindkettőt

Persze ezen kívül még mindig ott van a lehetőség, hogy felkérnek minket egy vizsgálatra, aminek eredményeként a fájlok egy része még visszaszerezhető, de a Bitcoin árfolyamának folyamatos növekedése tovább alakíthat ezen az amúgy is aggasztó és egyre nagyobb méreteket öltő jelenségen.

A zsarolóvírusok többsége ugyanis egy, a kártevő kódjába égetett váltságdíjat követel a visszaállító kódért cserébe, tehát nem követi az aktuális pénzügyi és piaci trendeket.

Bitcoin stock

Ha megnézzük a Bitcoin árfolyam diagramját, láthatjuk hogy mennyit nőtt az elmúlt 11 hónapban – ilyen szintű növekedésre még nem volt példa a történelemben. Ez viszont csak a bitcoinnal már rendelkezőknek és a kiberbűnözőknek jó hír.

Hogy miért? Ha 2016-ban egy zsarolóvírus 1 bitcoint követelt a visszaállításért cserébe, akkor körülbelül 600-800 dollárt (150-200 ezer forintot) kellett kicsengetni a kódért. Ha most, 2017 végén egy felhasználó áldozatul esik pontosan ugyanannak a zsarolóvírusnak, akkor a kártevő hibába kér továbbra is 1 bitcoint, annak ára már 2,62 millió forintnál jár – ez több mint tízszeres árnövekedés.

És ez nemcsak az évekkel ezelőtti kártevőkre vonatkozik. Úgy tűnik, hogy az elkövetők az árfolyam-növekedésre való tekintettel sem kívánják csökkenteni az árat az újonnan szabadjára eresztett ransomware-ek esetében, sőt egyre gyakrabban találkozhatunk 1,5–2 bitcoint követelő példányokkal. Ezek persze elsősorban a vállalati áldozatokra koncentrálnak, amik hajlandóak magasabb összeget is kifizetni, viszont az otthoni felhasználók is ugyanúgy áldozatul eshetnek, hiszen nincs kivételezés.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás