Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Az orosz Turla hackercsoport támadhatta meg az egyik európai külügyminisztériumot Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Adathalász, phishing támadási lehetőség a Google Drive felhasználói ellen
A Google nem kívánja javítani…

A Makay Kiberbiztonsági Kft. néhány nappal ezelőtt ismertetett egy már aktívan alkalmazott kibertámadási technikát, amit végrehajtva rosszindulatú linkekkel ellátott Google Calendar értesítéseket lehet küldeni minden felhasználó számára. Makay Ágnes Krisztina, a cég no‑tech hacking és social engineering szakértője azonban felfedezte, hogy a támadási módszer egy jóval súlyosabb változatát is el lehet végezni, méghozzá a Google Drive segítségével.

A Google Calendarral (Google Naptár) elvégezhető támadás lényege röviden az, hogy naptáreseményekre úgy is meg lehet hívni embereket, hogy azok nem kapnak külön értesítést a meghívás tényéről – erre maga a felület ad kipipálós lehetőséget. Mivel az eseményekhez linket is lehet csatolni, a rosszindulatú támadók tömegesen küldhetnek olyan naptáreseményeket az emberek naptárába, amikről már csak akkor értesülnek, ha folyamatosan figyelik a naptárjukat, illetve ha a támadó értesítést állít be magához az eseményhez, ez utóbbit pedig a hatékonyság érdekében meg is teszik.

A gyakorlatban tehát úgy néz ki a támadás a potenciális áldozat oldalán, hogy az okostelefonon mindenféle előzmény nélkül megjelenik valamilyen ijesztő üzenet (VIRUS ALERT!!!, Biztonsági Riasztás! stb.) értesítés, amire rányomva az esemény részleteit kapja, benne a fertőző vagy adathalász linkkel – amire aztán a laikusok jelentős része rá is nyom a „biztonság” kedvéért.

Makay Ágnes

A Google Drive-nál rosszabb a helyzet

A naptáros esetben annyi nehezítés van, hogy az értesítés megnyitása még nem jelenti a támadó link megnyitását is – azt csak a megnyitott naptáreseményben lehet megtenni –, továbbá sok androidos okostelefonon a gyártó naptár alkalmazása található meg a Google Calendar helyett. Makay Ágnes Krisztina ezzel párhuzamosan abból indult ki, hogy a közös arculat alatt futó szolgáltatáscsalád tagjainak funkcionalitását a fejlesztők jó eséllyel hasonló koncepció mentén implementálták, még ha a kódokat nem is használták feltétlenül újra.

Csakhogy a Google Drive esetében – amiben szintén meg lehet hívni akár ismeretlen felhasználókat is tartalmak elérésére – kifejezetten a felhasználó meghívásának értesítésén volt a hangsúly, ugyanis míg a naptárnál a naptáresemény címe jelenik meg az értesítésben, addig a fájlmegosztásnál a meghívás üzenetében megadott szöveg kerül feltüntetésre.

Google Drive fájlmegosztás

Ez ideális esetben még mindig nehezített pálya lenne, hiszen a felhasználónak az értesítés megnyitása után a Google Drive felületén kellene látniuk a fájlt egy egyelemű listában, annak megnyílása nélkül.

A vártakkal ellentétben viszont a minden androidos okostelefonon megtalálható Drive az értesítés megnyitásakor azonnal megnyitja a megosztott fájlt és már annak tartalmát mutatja a felhasználónak, ami ebben az esetben lehet egy adathalász weboldal, a webes nézet (WebView) valamilyen sérülékenységét kihasználó exploit kód, vagy egy kártékony mobilalkalmazás APK-telepítőcsomagja is.

„Ezzel a működési logikával jelentős támadópontenciál kerül a kiberbűnözők birtokába, még az amatőrökébe is.”

A támadási mód minden okostelefonon és operációs rendszeren sikeres volt, kivételt képez az iOS-re szánt Google Drive kliens, amiben csupán a támadó weboldal forráskódja jelent meg, az abból előállított, kattintható weboldal már nem.

A Google nem ezeket a droidokat keresi…

A Makay Kiberbiztonsági Kft. 2021. augusztus 30-án jelezte a biztonsági problémát a Google felé, viszont a vállalat az alábbit válaszolta:

Az általad leírt probléma csak egy social engineering (támadás) eredménye lehet, és úgy gondoljuk, hogy ennek javítása nem tenné jelentősen kevésbé sebezhetővé a felhasználóinkat az ilyen támadásokkal szemben.

Mivel a válasz alapján a jelenlegi működésben nem várható gyökeres változás az elkövetkező időkben, minden felhasználónak javasoljuk, hogy az okostelefonos értesítések megnyitásával legyen nagyon óvatos, ugyanis a támadási módszer alapjait már jelenleg is tömegesen alkalmazzák – olyan felhasználók ellen is, akik úgy gondolják, hogy őket nincs értelme megtámadni.


A cikk másodközlése kizárólag kattintható forrásmegjelöléssel engedélyezett!

További cikkek
Megosztás