Informatikai biztonsági felkészítés, tanácsadás és oktatás cégek, vállalkozások számára

A kibertámadások jelentős része valamilyen emberi mulasztás következményeként válik eredményessé, felelősöket pedig a szervezeti hierarchia minden szintjén megnevezhetünk, még akkor is, ha a támadási folyamat elindulása közvetlenül csak egyetlen emberhez köthető. A biztonsági incidensek kizárólag megfelelő felkészüléssel előzhetőek meg.

Kiket támadnak meg a kiberbűnözők?

Néhány évtizeddel ezelőtt a kisebb cégek úgy vélekedtek, hogy nem muszáj komolyabb erőforrásokat fordítaniuk az informatikai infrastruktúra védelmére, hiszen a rosszindulatú hackerek elsősorban a nagyobb halakat támadják.

Ez a megközelítés korábban talán még meg is állta helyét, de mára, amikor a kiberbűnözők bérelt, automatikusan működő, komolyabb szakértelmet nem igénylő technológiák alkalmazásával lényegében mindenkit igyekeznek zsarolóvírusokkal és adathalász kódokkal megtámadni, már nem lehet tovább odázni az elkerülhetetlent:

A szervezetnek erőforrásokat kell invesztálnia az adatok, a rendszerek és a saját jó hírének védelmébe.

Tipikus hiányosságok a szervezeti működésben

Bár egy-egy sikeres kibertámadás egyszerre több gyökérokra is visszavezethető, van néhány olyan tipikus hiányosság, amiknek pótlásával a különböző támadástípusok túlnyomó többsége megelőzthető:

Szabályzatok és eljárásrendek

Szabályzatok és eljárásrendek

Mielőtt bármelyik munkatárs önfejűen belevág a kiberbiztonsági fejlesztésekbe, fontos szabályzati oldalon is leszögezni, hogy mik a szervezet elvárásai és eljárásrendekben rögzíteni, hogy ezeket milyen módon kell kötelezően teljesíteni. Minden releváns szituációra álljon rendelkezésre kész, a munkatársak által is megismert forgatókönyv.

Védelmi technológiák beszerzése

Védelmi technológiák beszerzése

A kisebb vállalkozás számára elsőre komolyabb kiadásnak tűnhet néhány százezer forint kiadása kibervédelmi technológiák beszerzésére, ezek nélkül hamar szemben találhatják magukat egy több tízmilliós váltságdíjjal, amit a kiberbűnözők a letitkosított adatok feloldásáért követelnek jellemzően 72 órán belül.

Biztonságtudatossági oktatás

Biztonságtudatossági oktatás

Számos kibertámadási kísérlet azért válik sikeressé, mert a szervezet nem biztosított szerepkörre szabott, rendszeresen megtartott biztonságtudatossági oktatásokat és felméréseket a munkavállalói számára, emiatt pedig ők maguk is közreműködtek a támadás végrehajtásában.

Biztonságtudatossági oktatás

Felülvizsgálatok és auditok

Amennyiben egy szervezet már lépéseket tett az informatikai biztonság növelése érdekében, mindenképpen javasolt az elvégzett intézkedések rendszeres felülvizsgálata, mert hibák és véletlen mulasztások mindenütt előfordulhatnak, még a legnagyobb odafigyelés mellett is.

Védelmi technológiák beszerzése

Honnan kérhetek segítséget a felkészülésben?

Kérjen segítséget a Makay Kiberbiztonsági Kft-től a felkészülésben az Árajánlat gombbal és előzze meg a milliós károkat okozó kiberbiztonsági incidensek bekövetkezését!

GDPR tanácsadás, felkészítés és megfelelés Rendszer- és adatvédelmi megoldások Webes, hálózati és rendszerszintű sérülékenységvizsgálat Social engineering vizsgálat és biztonságtudatossági oktatás Kiberbiztonsági Fenyegetésfigyelő Csoport
Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetési riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!
Árajánlat