Súlyos sebezhetőségre figyelmeztet a Fortinet Orosz állami hackerek forráskódokat lophattak el a Microsofttól Mi az a Ransomware-as-a-Service? 110 milliós bírságot kapott a KRÉTA meghekkelt fejlesztője Szoftverengedélyezési folyamat – Kiberbiztonsági ellenőrzőlista Letartóztatták a LockBit néhány tagját, kiadtak egy dekriptáló szoftvert Broken Object Level Authorization sérülékenység javítása, megelőzése A titkosított Signal üzenetküldő bevezetet a felhasználóneveket Információbiztonság vs. kiberbiztonság Felhőalapú kiberbiztonsági tanácsadás és audit Kiberbiztonsági partnerprogram CVSS: Common Vulnerability Scoring System Sérülékenységvizsgálat, penetrációs teszt és red teaming jellemzői Session Hijacking sérülékenység javítása, megelőzése Kövessen Minket LinkedInen is!

Sérülékenységmenedzsment folyamata KKV és nagyvállalati környezetben

A sérülékenységmenedzsment adminisztratív alapjai

A sérülékenységmenedzsment a sérülékenységvizsgálat mellett az informatikai biztonság egyik legalapvetőbb eleme, amely célja az információs rendszerek biztonságos működésének biztosítása.

Felelősök kijelölése

A sérülékenységmenedzsment folyamatának lebonyolításához meg kell nevezni azokat a személyeket, akik felelősek a folyamat irányításáért és végrehajtásáért. Ez lehet egy dedikált biztonsági csapat, vagy akár a fejlesztők és a rendszerüzemeltetők is végezhetik ezt a feladatot. A fontos, hogy mindenki tisztában legyen a felelősségével, valamint rendelkezzen az ehhez szükséges szaktudással és eszközökkel.

Kockázatok és valószínűség szerinti súlyozás

A sérülékenységek kezelésének fontos eleme a kockázatok és a valószínűség szerinti súlyozás. Az alapvető lépés, hogy az összes rendszerünket felmérjük, és azonosítsuk a lehetséges sérülékenységeket. Ezután értékeljük a kockázatokat és azok valószínűségét, majd rangsoroljuk a sérülékenységeket a súlyosságuk és a veszélyességük szerint.

Priorizálás súlyozásnak, erőforrásoknak, követelményeknek és üzleti érdekeknek megfelelően

A prioritások meghatározása során fontos szempont lehet az erőforrások rendelkezésre állása, a követelmények teljesítése, valamint az üzleti érdekek. Ez azt jelenti, hogy előbb azokat a sérülékenységeket kell kezelni, amelyek a legnagyobb kockázatot jelentik, és amelyek a rendszer működése szempontjából kritikusak. Az erőforrások allokációja során figyelembe kell venni a rendszer összetettségét, a szükséges időt és a szükséges szaktudást is.

Sérülékenységmenedzsment platformok, eszközök

A sérülékenységmenedzsment folyamatának hatékony végrehajtása érdekében számos platform és eszköz áll rendelkezésre. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban használt sérülékenységmenedzsment platformokat és eszközöket, és részletesen kifejtjük, hogyan lehet hatékonyan használni ezeket.

Sérülékenységek kezelése, nyilvántartása Excelben (kisvállalkozásoknak)

Az Excel egy egyszerű, de hatékony eszköz a sérülékenységek kezelésére és nyilvántartására. Különösen kisvállalkozások számára javasolt, mivel könnyen használható és személyre szabható. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen adatokat érdemes tartalmaznia és milyen oszlopokat érdemes létrehozni egy ilyen nyilvántartásban.

Sérülékenységek kezelése, nyilvántartása, kiosztása ticketing rendszerben

A sérülékenységek kezelése és nyilvántartása a ticketing rendszerben hatékony módja lehet az információbiztonság fenntartásának. A ticketing rendszer egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi az ügyfélszolgálatnak vagy az IT-osztálynak, hogy könnyen nyomon követhessék és kezelhessék az ügyféligényeket, javításokat és problémákat.

A sérülékenységek nyilvántartása és kezelése a ticketing rendszerben hasonló módon történhet, mint az előző példában említett Excel-táblázatban. A ticketing rendszer azonban lehetővé teszi a sérülékenységek könnyű nyomon követését, kezelését és dokumentálását.

Sérülékenységek teljes menedzsmentje professzionális célszoftverben

A Faraday egy nyílt forráskódú, de professional és corporate változatban is elérhető sérülékenységmenedzsment platform, amely egy központi felületen keresztül teszi lehetővé a sérülékenységek kezelését, hogy a felelősök a lehető leghatákonyabban végezhessék a munkájukat.

A Faradaynek számos előnye van az Excel vagy a ticketing rendszerhez képest, mivel teljes körű és integrált megoldást nyújt a sérülékenységek kezelésére. A platform rugalmas és testreszabható, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a saját igényeiknek megfelelően konfigurálják a rendszert. Emellett a Faraday számos integrációt kínál más biztonsági eszközökkel, például a Nessus, a Burp Suite, a Metasploit, a ZAP, az Acunetix és a OpenVAS sérülékenységvizsgáló eszközökkel.

Beazonosított sérülékenységek javítása, visszaellenőrzése

  1. Dokumentáljuk az összes sebezhetőséget: A sérülékenységvizsgálatot végző cég eredményeit dokumentálni kell, ideértve minden sebezhetőség leírását, súlyossági szintjét és a javasolt javítási lépéseket.
  2. Rendeljünk prioritást minden sebezhetőséghez: Miután dokumentáltuk az összes sebezhetőséget, prioritizálni kell őket súlyossági szintjük alapján – ami a vizsgálat mélységétől függően eltérhet a vizsgálati jelentésben meghatározottól. Ez segíti a javítási folyamat tervezésében.
  3. Készítsünk javítási tervet: A prioritizált sebezhetőségek listája alapján készítsünk javítási tervet. A tervnek tartalmaznia kell a szükséges erőforrásokat, időkeretet és felelősségi köröket.
  4. Rendeljük a feladatokat a kompetens és illetékes emberekhez: Biztosítsuk, hogy a feladatok a megbízott szakemberek képességei és rendelkezésre állása alapján kerüljenek kiosztásra.
  5. Dokumentáljuk a javítási folyamatot: A javítási folyamat során dokumentáljuk az összes lépést, amelyet a sebezhetőségek javítása érdekében tettünk, ideértve az előforduló kihívásokat és azok megoldási módját is.
  6. Teszteljük a javítás sikerességét: A javítási folyamat befejezése után teszteljük/teszteltessük újra az online szolgáltatást, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden sebezhetőséget javítottunk.
  7. Zárjuk le a hibajegyet: Függően attól, hogy hol, milyen formában vezettük a sérülékenységek életútját, azok javítását követően zárjuk le a ticketeket.

Megjegyzés

A beazonosított sérülékenységek között lehetnek olyanok is, amiket a Szervezetnek jelenleg nem áll módjában javítani. Természetesen ebben az esetben van lehetőség a sérülékenység felvállalására is, ha a sérülékenység megfelelő módon hatásvizsgálatra és dokumentálásra került, az illetékesek írásban is jóváhagyták a felvállaló döntést, valamint kockázatcsökkentő, kompenzációs intézkedések is megvalósultak.

Sérülékenységvizsgálat és penetrációs teszt szolgáltatás Sérülékenységvizsgálat és penetrációs teszt lépései Rapid sérülékenységvizsgálat és penetrációs teszt webfejlesztők számára Automatikus sérülékenységvizsgálat korlátai, eredményei Sérülékenységvizsgáló szoftver vagy manuális vizsgálat és penetrációs teszt
Árajánlat