Ne maradjon le a legújabb kiberbiztonsági hírekről, fejlesztésekről, kutatási eredményekről és fenyegetési riasztásokról!
KATTINTSON IDE és iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfontosabb információk biztosan eljussanak Önhöz!

Webes, hálózati és rendszerszintű sérülékenységvizsgálat szolgáltatás
(Behatolás tesztelés, penetrációs teszt)

A webes, hálózati és rendszerszintű sérülékenységvizsgálatokkal fényt derítünk azon sebezhetőségekre, amiknek kihasználásával a támadók manuális vagy automatizált módszerekkel átvehetik az irányítást a vizsgálat tárgyául szolgáló kiszolgálók felett.

Keresse etikus hacker kollégáinkat az Árajánlat gombbal, és kérjen tájékoztatást az Ön által üzemeltetett rendszerek fenyegetettségéről!

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés?

Az elmúlt néhány évben az online weboldalak, a szolgáltatások és a hálózati infrastruktúrák ellen irányuló támadások száma megsokszorozódott. Bár minden korábbinál több kiberbűnöző tevékenykedik az interneten, a növekedést nem feltétlenül ez váltotta ki – csak hozzájárult az incidensek általánossá válásához.

A növekedés legfőbb oka, hogy már olyan eszközök állnak az elkövetők rendelkezésére, amikkel már nem szükséges egy-egy potenciális áldozatra figyelmet fordítani, a támadások tömegesen, automatizáltan is elvégezhetőek, hasonlóan az áldozatok felkutatásához.

A módszer hatékonysága maga után vonja, hogy a támadók nagyon sok esetben már nem is nézik, hogy ki az áldozat, a szoftverek kérdés és válogatás nélkül próbálják ki a sérülékenységeket kihasználó kódokat a felfedezett célpontok internetre kötött felületein.

Ebből kifolyólag manapság minden online rendszer célpontnak tekinthető, annak jelentőségére és értékére tekintet nélkül. Legyen az egy egyszerű weboldal, egy online szolgáltatás, vagy egy külső elérhetőséggel rendelkező vállalati hálózat, a szakértők által végzett és értékelt sérülékenységvizsgálat elengedhetetlen.

Az adatok védelmének garantálása ráadásul nemcsak a jó hírnév megóvása miatt fontos, hanem a törvényi előírásoknak való megfelelőség miatt is. A személyes adatok védelmének felelősségét az üzemeltetők nem háríthatják, kiberbiztonsági incidens esetén a védelmi intézkedések hiányosságai hatósági úton kerülnek kivizsgálásra és szankcionálva – amit a 2018-ban bevezetésre kerülő Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) még súlyosabb mulasztásként fog kezelni.

Rendszerességet tekintve sem lazább a helyzet, ugyanis egy online rendszer egy idő után akkor is sebezhetővé válik, ha a fejlesztők semmit sem változtatnak. Az üzemeltetői oldalon sajnos jellemző az „ami működik, ahhoz nem nyúlunk” szemlélet, így sem a futtató rendszerek, sem a keretrendszerek nem kerülnek frissítésre – többnyire rendelkezésre állási és stabilitási okok miatt. Ez viszont azt is jelenti, hogy az újonnan felfedezett sebezhetőségeket semmi sem fogja javítani. Éppen ezért nem elegendő az egyszeri vizsgálat, a műveletet legalább évente, vagy félévente meg kell ismételni, hogy felszínre kerüljenek az időközben felfedezett sérülékenységek is.

Vulnerability scanning

A sérülékenységvizsgálat célja, hogy az ügyfelek által üzemeltetett és általuk meghatározott rendszerek komponenseinek sérülékenységeit és potenciális fenyegetettségét beazonosítsa. A vizsgálat kitér a nyitott portok felderítésére, az adott rendszer szolgáltatásainak beazonosítására és sérülékenységvizsgálatára, opcionálisan webes sérülékenységvizsgálatra, valamint az egyéb, külső fenyegetések és adatszivárgások meghatározására.

Egyszerűsített CMS-vizsgálat

A népszerűbb tartalomkezelő rendszereknél (WordPress, Joomla, Drupal, stb.) az ügyfeleink élhetnek egy egyszerűsített CMS-vizsgálat lehetőségével is, amely során nem végzünk sem portfelderítést, sem hálózati rendszervizsgálatot, sem átfogó webes sérülékenységvizsgálatot. Ezen vizsgálati mód kizárólag az alkalmazott tartalomkezelő motor komponenseinek verzióiból kikövetkeztethető sebezhetőségeire koncentrál – ebből kifolyólag nem minősül átfogó sérülékenységvizsgálatnak.

Egyszerűsített sérülékenységvizsgálat
(Rapid Vulnerability Assessment, Rapid Penetration Test)

Számos területen találkozhatunk biztonságilag kritikus, viszont folyamatos fejlesztés és változtatás alatt álló infrastruktúrákkal, amiknél nem elegendő az évente elvégzett teljes sérülékenységvizsgálat, viszont az esetleges változtatások valumene nem elég ahhoz, hogy a teljes vizsgálatok gyakoriságát növelje az üzemeltető és/vagy fejlesztő szervezet.

Ezekben az esetekben lehet hasznos az egyszerűsített sérülékenységvizsgálat (Rapid Vulnerability Assessment, Rapid Penetration Test), ami negyedévente (vagy gyakrabban) kerül elvégzésre és csak a rendszerben bekövetkezett változások esetleges negatív biztonsági hatásaira fókuszál.

Red Teaming szolgáltatás

A Red Teaming szolgáltatásunkkal szervezete észlelési és reagálási képességeit tesztelheti, ugyanis ezen támadási stratégia sokkal kifinomultabb és óvatosabb annál, hogy azt a védelmi megoldások egyértelműen támadásként kezeljék.

Az úgynevezett APT-típusú (Advanced Persistent Threat) támadássorozattal nagyobb időablakban, elsősorban manuális, nem-offenzív eszközökkel próbálunk a vizsgált infrastruktúrába behatolni és onnan evidenciákat szerezni.

A vizsgálat rámutathat azon támadási vektorokra, amiket a szervezet által alkalmazott védelmi megoldások és eljárások még nem képesek észlelni, azonosítani és megfelelően kezelni.

Feltört weboldal vagy rendszer hátsó bejáratainak (backdoor) azonosítása

Fenáll a lehetősége, hogy a korábban kibertámadás áldozatává vált, de az incidens után javított kiszolgálón továbbra is megtalálható egy hátsó bejárat (backdoor), amin a támadók bejárhatnak a rendszerbe. A forráskódok és a könyvtárstruktúrák átvizsgálásával beazonosítjuk ezeket a kártevő kódokat, hogy teljes mértékben kizárjuk az elkövetőket a rendszerből.

Sérülékenységvizsgálati állapotjelentés

Black-box sérülékenységvizsgálat

A black-box vizsgálat lényege, hogy nem használunk fel semmilyen belsős üzemeltetői és fejlesztői információt (platform, framework, stb.), kizárólag azokkal a lehetőségekkel élünk, amik egy külsős, távoli támadó rendelkezésére állnak: publikusan elérhető felületek, regisztrációs lehetőségek és űrlapok, kint felejtett tesztoldalak, keresőrobotok által indexelt (belsősnek szánt) információk.

Gray-box sérülékenységvizsgálat

A gray-box vizsgálat esetében már ügyfél és admin (kliens, regisztrált felhasználó, adminisztrátor stb.) oldali információkat, dokumentációkat, technikai részleteket, valamint csak hosszas kutatás eredményeként megismerhető működésbeli ismereteket is felhasznál(hat)unk, tehát a vizsgálat tárgyát képző kiszolgáló frontendjéhez és publikus kapcsolataihoz teljes mértékben hozzáférünk – figyelembe véve a megbízó korlátozásait és kritériumait.

White-box sérülékenységvizsgálat

A white-box vizsgálat során már nemcsak ügyfél (kliens, regisztrált felhasználó, stb.) oldali információkat használunk fel, hanem a Megbízó részletes rendszerleírását is, ide értve a futtató infrastruktúrát, felhasznált keretrendszereket, a forráskódokat és a konfigurációs fájlokat is.

Mi a különbség a sérülékenységvizsgálat és a penetrációs teszt között
(Vulnerability Assessment vs. Penetration Testing)

Sérülékenységvizsgálat Penetrációs teszt
Sérülékenységek… azonosítása azonosítása + kihasználása
Hálózati irány külső / belső hálózati külső / belső hálózati
Típus, mélység black‑ / gray‑ / white‑box black‑ / gray‑ / white‑box

Behatolástesztelés (penetration testing, penetrációs teszt)

Bizonyos esetekben szükség van sérülékenységvizsgálat során felfedezett sebezhetőségek validálására is, hogy kiderüljön, mely sérülékenységek milyen módszerekkel használhatók ki. Ez nagyban segíti a javítási procedúra megtervezését és a javítások alkalmazását.

Metasploit Pro kezelőfelület

Metasploit CLI

A sérülékenységvizsgálat és a penetrációs teszt közötti lényegi különbség, hogy míg előbbi a sérülékenységek beazonosításánál megáll, addig az utóbbi már a felfedezett sérülékenységek gyakorlati próbáját, validálását is tartalmazza, aminek célja, hogy a vizsgálatot végző szakember minél mélyebbre jusson az adott rendszerben vagy hálózatban, és minél magasabb jogosultsági szintet érjen el.

A penetrációs teszt szigorúan a Megbízó felügyelevétel történik, ugyanis a vizsgált kiszolgálók rendelkezésre állását, valamint a rajtuk található adatok bizalmasságát és épségét semmilyen körülmények között nem kockáztatjuk.

Rendszerszintű sérülékenységvizsgálat

A rendszerszintű sérülékenységvizsgálat során viszont magán a rendszeren végezzük el a vizsgálatot, kitérve minden olyan technikai paraméterre és üzemeltetési lépésre, ami befolyásolhatja a célpont biztonságát kibervédelmi szempontból.

Fizikai vizsgálat

A szoftveres és hálózati vizsgálatok mellett – az ügyfelek igényeivel összhangban – fizikai vizsgálatot is végezhetünk a sérülékenységvizsgálat hatályába tartozó rendszerek, támogatórendszerek és interfészek futtatóeszközein (szerverek, PC-k, okostelefonok, beágyazott rendszerek, IoT eszközök, stb.) – ebbe viszont nem tartozik bele az eszköz üzemeltetésének otthont adó épület teljes körű fizikai auditja.

A fizikai vizsgálat során kizárólag a futtató hardverinfrastruktúrát és az üzemeltetéshez feltétlenül szükséges környezetet vizsgáljuk, előre meghatározott pontokra (pl.: USB portok, vezeték nélküli hálózatok, stb.) kitérve.

Physical Vulnerability

Felhasznált módszertanok

A CEH (Certified Ethical Hacker), OSCP (Offensive Security Certified Professional) és WCNA (Wireshark Certified Network Analyst) minősítésű szakembereink által végzett vizsgálatok során saját, esetenként az ügyfelek számára egyedileg személyre szabott módszertant alkalmazunk, aminek kialakításánál a következő szakmai módszertanokat vettük alapul:

Rendszerek és környezetek

Webes szolgáltatások: Üzleti szempontból minden vállalkozás számára elengedhetetlen az online jelenlét, ezzel viszont tálcán kínálják a lehetőségeket a támadók számára. Az ügyféladatok, a rendelkezésre állás és a presztízs védelme érdekében a legkülönfélébb

ismeretét alkalmazzuk vizsgálataink során.

Kis- és közepes méretű hálózatok: Mivel a támadások sok esetben nem a vállalkozás weboldalán keresztül érkeznek, szükséges a kiszolgálók (Windows, Linux, IBM AIX, HP-UX, stb.) rendszerszintű vizsgálata is, hogy felkutassuk azokat a potenciális sérülékenységeket, amiknek kihasználásával a kiberbűnözők eltéríthetik vagy degradálhatják a futtatott rendszert.

A sérülékenységvizsgálat folyamata

A sérülékenységvizsgálat menete

Konzultáció: Az ingyenes (személyes, e-mail, Signal, WhatsApp, Telegram) konzultáció során meghatározásra kerül a vizsgálat(ok) típusa, hatásköre, időintervalluma és ezek függvényében a nettó ár.


Megbízás: A kiválasztott vizsgálat(ok) hatásköre, órapontosságú időintervalluma és ára rögzítésre kerül a megbízási szerződésben. Titoktartási és a fenyegetésmentességi nyilatkozattal garantáljuk az adatok és eredmények biztonságát, a Megbízó pedig a jogi nyilatkozattal hozzájárul a művelet elvégzéséhez.


Feltérképezés: A vizsgálat megkezdése előtt feltérképezzük a hatáskörbe tartozó kiszolgálókat és azok nyitott portjait, hogy ne terheljük feleslegesen a futtató infrastruktúrát és ne akadályozzuk a rendelkezésre állást.


Vizsgálat: A szerződésben meghatározott módszerekkel, automatikus és manuális eszközök segítségével elvégezzük a vizsgálatot a kiválasztott kiszolgálókon.


Behatolástesztelés: A Megbízó engedélyezheti a felfedezett sebezhetőségek hitelesítését (ellenőrzött körülmények között történő kihasználását), amivel átfogóbb képet kaphat azok valódi súlyosságáról.


Jelentés: Minden részletre kiterjedő vezetői és szakértői jegyzőkönyvben (magyar és/vagy angol nyelven) magyarázzuk el a felfedezett sebezhetőségek típusát, kihasználhatóságát és pontos helyét, kiegészítve a vizsgálat során generált naplófájlokkal, igazolva a munkánk körülményeit.


Javítási terv: Amennyiben olyan sérülékenységek is szerepelnek a vizsgálati jegyzőkönyvben, amiknek javítása további konzultációt igényel, közös egyeztetéssel egészítjük ki a Megbízó javítási tervét.


Remediációs vizsgálat: A felfedezett sebezhetőségek javítása után ellenőrizzük a javítások sikerességét.


Zárójelentés és konzultáció: A remediációs vizsgálat eredményeit részletesen ismertetjük a Megbízóval az alapjelentés formájában, további konzultáció igénye esetén pedig közösen dolgozzuk ki a további lépéseket.

Kali Linux

Ezeket az eszközöket használjuk

Munkánk technikai támogatásáért egy speciális virtuális környezet felel, ami egy titkosított, kifejezetten vizsgálati célokra összeállított operációs rendszer, kiegészítve saját szabályokkal, szoftverekkel és szkriptekkel.

Az általunk használt megoldások között megtalálhatóak a legfejlettebb feltérképező, analitikai, vizsgálati és intruzív eszközök – amiknek eredményei alapján pontos és részletes jelentéseket állíthatunk össze megbízóink számára.

A vizsgálat minden egyes lépését egy hálózati monitorozó naplózza, ezzel téve átláthatóvá tevékenységünk részleteit, bizonyítva a vizsgálat ideje alatt esetlegesen fellépő üzemzavarok tőlünk való függetlenségét.

Felelősségvállalás, garancia

Egy sérülékenységvizsgálati projekt kizárólag a vizsgálat tárgyát képező kiszolgálók vizsgálati időintervallumra vonatkozó biztonsági állapotát mutatja be. A vizsgálatot lezáró zárójelentés átadása után bekövetkező mindennemű változás (hardveres, szoftveres, konfigurációs, infrastrukturális, üzleti stb.) és üzemeltetői mulasztás által okozott biztonsági kockázatokért a vizsgálatot végző szakemberek nem vállalnak felelősséget.

MAKAY biztonsági minősítés szoftverekre, rendszerekre és szolgáltatásokra

Manapság, amikor minden hétre jut egy nagy volumenű kiberbiztonsági botrány, egy cég számára az ügyféladatok igazoltan biztonságos kezelése presztízskérdés, amit az ügyfelek számára is ajánlott kommunikálni. Az alábbi jelvénnyel a Makay Kiberbiztonsági Kft. OWASP Application Security Verification Standard, Mobile Application Security Verification Standard vagy Web Security Testing Guide alapú sérülékenységvizsgálat és/vagy penetrációs teszt szolgáltatását igénybe vevő cégek bizonyíthatják, hogy komoly figyelmet fordítanak szoftvertermékeik biztonságossá tételére.

Verified by Makay Cybersecurity Ltd.

A vizsgálat lezárását követően szakértőink automatikusan felajánlják a jelvény feltüntetésének lehetőségét, ezzel kapcsolatban további részleteket ezen a lapunkon olvashat.

Sérülékenységvizsgálat szolgáltatás árajánlat

Keresse etikus hacker kollégáinkat az Árajánlat gombbal, és kérjen tájékoztatást az Ön által üzemeltetett rendszerek fenyegetettségéről!

Rapid sérülékenységvizsgálat és penetrációs teszt webfejlesztők számára Home office távmunka biztonsági vizsgálata, ellenőrzése, auditálása Penetrációs teszt, behatolásteszt, sérülékenységek validálása Internetes kiszolgálók DDoS terheléstesztelése Kiberfenyegetési riasztások – Cyber Threat Intelligence Social engineering vizsgálat és biztonságtudatossági oktatás Sérülékenységvizsgáló szoftver vagy manuális vizsgálat és penetrációs teszt

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adatvisszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

Incidensvizsgálat és nyomelemzés

Offline fáljtitkosító webalkalmazás

DoS, DDoS támadás, terhelésteszt

Social engineering, biztonságtudatosság

Fájlok visszaállítása és végleges törlése

Hackertámadás elleni védelem

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Előadások, prezentációk,
és oktatóanyagok

Home office biztonsági vizsgálat

Webes és hálózati sérülékenységvizsgálat

Zsarolóvírusok eltávolítása és adat-visszaállítás

Cyber Threat Intelligence
riasztások

IT biztonsági tanácsadás és oktatás

Védelmi és vizsgálati termékek

Árajánlat